Geen evenementen gevonden!

Datum

05 - 16 okt 2016
Verlopen!

Tijd

08:00 - 17:00

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek 2016 zet opa’s en oma’s in het zonnetje met het motto ‘Voor altijd jong!’. Rondom de Kinderboekenweek is er in Zeeland weer van alles georganiseerd in Zeeland. Benieuwd naar de verschillende activiteiten? Hieronder vind je een compleet overzicht:

Middelburg

Lezen, tekenen, knutselen in de ZB

Tijdens de Kinderboekenweek (5 oktober tot en met 16 oktober) is er in het gebouw van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg van alles te doen voor kinderen en hun (groot)ouders. Opa’s en oma’s staan dit jaar centraal onder het motto: Voor altijd jong.

Voorleesmiddag
Zaterdag 8 oktober van 13.30 tot 15.30 uur is er op het Plein een voorleesmiddag voor jong en oud. Opa’s en oma’s en hun kleinkinderen die van voorlezen houden of graag voorgelezen willen worden, zijn van harte welkom. Ze kunnen hun eigen favoriete boek meenemen en het leukste, mooiste of spannendste fragment uitkiezen dat ze willen voorlezen. Misschien willen opa’s en oma’s wel voorlezen uit een boek dat zij vroeger mooi vonden. Of willen kinderen uit hun lievelingsboek voorlezen!

Boekenlegger maken in het FabLab
In het FabLab (souterrain) kunnen kinderen hun eigen boekenlegger ontwerpen en uitprinten met de 3D-printer of de lasersnijder. Dit kan op vrijdag 7, dinsdag 11 en vrijdag 14 oktober, steeds van 13.00 tot 17.00 uur.

Kleinkinderkookschrift
Kinderen kunnen van 5 t/m 14 oktober een recept insturen van wat ze het lekkerst vinden om te eten bij opa en/of oma. Op hun beurt kunnen opa’s en oma’s recepten insturen van wat zij het liefst voor hun kleinkinderen maken. We bundelen de recepten en maken er een leuk ‘Kleinkinderkookschrift’ van, dat na de Kinderboekenweek verkrijgbaar is in de ZB.

Zelfportret maken
Hoe zien kinderen zichzelf als opa of oma? Op de begane grond kunnen kinderen met wasco een tekening maken van hoe zij denken dat ze er dan uitzien. Of hoe ze er het liefst uit willen zien. Misschien wel als een superhippe opa of oma!

Kinderboekenweekhoekjes
Tijdens de Kinderboekenweek vind je op het Plein allerlei ‘hoekjes van vroeger’. Hoe zag een ouderwetse keuken eruit? Welke liedjes werden er gezongen? Welke boeken werden veel gelezen? Je kunt het allemaal komen bekijken! Ook kun je liedjes van vroeger beluisteren in één van de strandhokjes.

Collectie oude kinderboeken
Op het Plein staan drie vitrines met oude kinderboeken uit de Bijzondere Collecties van ZB. Zo kun je zien hoe de boeken van je oma of opa eruit zagen!

Meer informatie op www.dezb.nl

Kinderboekenfeest in de Drvkkery

Op zondag 9 oktober viert boekhandel de Drvkkery de Kinderboekenweek met een groot kinderboekenfeest in de winkel. Tussen 13.00 en 17.00 uur brengen verschillende bekende kinderboekenschrijvers een bezoek aan de Drvkkery. Het wordt een middag vol workshops, voorlezen, lekkere hapjes, muziek, knutselen en gezelligheid. Toegang is gratis.

PROGRAMMA

15.00 – 17.00 uur: Monsters maken met Renata Bueno
De Braziliaanse kunstenares Renata Bueno exposeert haar Urban Monsters tijdens de Kinderboekenweek in de Drvkkery. Deze middag werken de kinderen samen met Bueno aan hun eigen kunstwerk.

13.00 – 15.00 uur: Knutselen met Loes Riphagen
Jeugdige lezers kennen Loes Riphagen misschien wel van boeken als De kusjeskrokodil en Vlieg op dikke bromvlieg. Nu heeft ze een nieuw boek: Bij de neus genomen. Loes Riphagen neemt speciaal voor deze middag leuke knutsel- en knipopdrachten mee.

14.30 – 16.30 uur: Vertelshow en workshop Yoko Heiligers
Het nieuwe prentenboek van Yoko Heiligers heet Wauw Pauw. Als pauwtje geboren wordt is hij helemaal wit. Hij heeft geen gekleurde veren met grote ronde ogen, zoals de andere pauwen. Pauwtje wil óók veren met ogen. Samen met Yoko teken de kinderen hun eigen Wauw Pauw.

13.00 – 14.00 uur & 15.00 – 16.00 uur: Vuurtorens maken met Gabi Sinke & Tjitske Prins
De Zeeuwse Gabi Sinke en haar moeder Tjitske Prins schreven voor hun (klein)dochter het boek Het verdwenen licht van Kaap Tein. Het boek was zo’n groot succes dat het nu ook in de winkel ligt. Deze middag kunnen de aanwezige kinderen samen met Gabi en Tjitske de mooiste vuurtorens maken.

13.00 – 15.00 uur: Wim Hofman leest voor!
Wim Hofman is misschien wel de beroemdste kinderboekenschrijver van Zeeland. Veel van zijn boeken worden door het hele land gelezen. Hij won al eens de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Penseel, de Gouden Griffel en de Max Velthuijs-prijs.


Goes

Boer Boris in Goes

Op zaterdag 15 oktober vindt bij Het Paard van Troje en in de Bibliotheek Goes van 14.00 tot 16.00 uur een heuse Boer Boris dag plaats. Het laatste Boer Boris boek heet: Boer Boris gaat naar oma. Een heerlijk verhaal over Oma’s appeltaart. Auteur Ted van Lieshout en Philip Hopman komen speciaal hiervoor deze kant op. Er is in de winkel en in de bibliotheek deze middag volop entertainment: Op de foto op een tractor, spelletjes, signeren, voorlezen en nog veel meer. Kinderen kunnen zich opgeven via info@paardvantroje.nl voor een activiteit om 14.00 of om 15.00 uur te beginnen in de bibliotheek. Op het halve uur signeren beide heren in de boekhandel. Het wordt een geweldige middag en de toegang is gratis.

Koperen Tuin Goes

Zaterdag 8 oktober : 10.00 – 10.30: Prijsuitreiking knutselwedstrijd

Zaterdag 8 oktober 15.00 -16.00: Gitte Spee maakt voor jou een tekening ! ( en signeert haar boeken). Gitte Spee illustreerde en schreef tientallen boeken voor kinderen. Haar stijl is uit duizenden te herkennen. In De Koperen Tuin zal ze ter plekke laten zien hoe ze werkt, en ook tekeningen maken voor de aanwezige kinderen.

Kinderyoga
Sandra Konst van Sandra Konst Kindercoach geeft op woensdagmiddag 12 oktober van 15.00 uur tot 15.45 uur een gratis workshop kinderyoga bij boekhandel de Koperen Tuin, Keizersdijk 16 in Goes. Omdat het kinderboekenweek is, wordt er een yogales gegeven voor (klein) kinderen, grootouders en andere familieleden. De les is geïnspireerd uit de Yogagids voor kids. Een gratis les familieyoga tijdens de kinderboekenweek. Je kunt jezelf en je kind aanmelden om zeker te zijn van een yogamatje tijdens de workshop via www.sandrakonstkindercoach.nl . Doe gemakkelijke kleren aan!

Jeanet Kingma
Zaterdag 15 oktober 14.00 uur: workshop met vertelling door Jeanet Kingma, schrijfster van het boek Mosselvogel. Opgeven is wenselijk, er is een maximum aantal plaatsen. vanaf 8 jaar. Mosselvogel is een boek dat zich afspeelt in Zeeland, het is een betoverend en fantasierijk verhaal over vogels, vakantie, verlegenheid en vriendschap. Het is geschikt voor schelpenrapers vanaf 8 jaar.
Jeanet Kingma vertelt over haar boek aan de hand van een powerpointpresentatie. Ook kunnen kinderen hun eigen mosselvogel gaan maken.


Zierikzee

Paul van Loon en Andere Snuiters in de Nieuwe Kerk

Tijdens de Kinderboekenweek 2016 heeft Boekhandel de Vries in samenwerking met de Oosterschelde Bibliotheek in Zierikzee de meest succesvolle kinderband weten te strikken voor de Kinderboekenweek. Het spetterend optreden zal plaats vinden op vrijdagavond 7 oktober vanaf 19.30. Paul van Loon zal met zijn muzikale snuiters al zijn boekfiguren tot leven brengen in de show ‘De kunst van het lezen’. Na afloop neemt Paul van Loon ruim de tijd om boeken, T-shirts, voetballen of wat dan ook te signeren. Zijn boeken zijn op deze avond natuurlijk te koop. Ook zijn allernieuwste Dolfje Weerwolfje en het Maanmysterie.

Kom dit zien en horen, vanaf 19.00 uur is de Nieuwe Kerk geopend. Voor iedereen vanaf 6 jaar is dit een feest om mee te maken. Kaartjes zijn te koop à 10,- euro. U kunt deze toegangskaartjes kopen bij Boekhandel de Vries of bij de Oosterschelde Bibliotheek.

Zeker ook voor opa’s en oma’s, thema van de Kinderboekenweek is ‘Voor altijd jong’, wordt dit een super gezellige avond, als zij samen met hun kleinkinderen komen. De Nieuwe kerk is groot genoeg, dus we maken er een waar spektakel van!


Vlissingen

Rieks Veenker in ’t Spui

Zaterdagmiddag 8 oktober a.s. verzorgt kinderboekschrijver Rieks Veenker een (doorlopende) presentatie voor kinderen (van 5 tot 10 jaar) over zijn kinderboek De Tuinen van Ginder in boekhandel ’t Spui in Vlissingen (Oude Markt 5).
Vanaf 13.45 uur zijn kinderen én (groot)ouders, hartelijk welkom in de boekhandel.
De eerste presentatie start om 14.00 uur.

Gezien Rieks zijn muzikale achtergrond zal het niemand verbazen als hij tijdens de presentatie ook nog een liedje zal zingen over… Ja, dat hoor je natuurlijk pas tijdens zijn presentatie.
De presentatie duurt ongeveer twintig minuten en wordt telkens herhaald. Uiteraard zijn zaterdagmiddag naast de kinderen ook (groot)ouders en andere belangstellenden van harte welkom op een van de presentaties.

De Tuinen van Ginder vertelt een bijzonder verhaal over een oude bijenkoningin die door een van haar dochters verdreven wordt uit het bijennest. Op haar vlucht op een hooiwagen stuit ze aan de rand van het bos op de Poort van Heinde. Een poort die haar toegang geeft tot de Tuinen van Ginder. Wie en wat ze daar allemaal ontmoet, en beleeft…
Ja, dat lees je natuurlijk allemaal in het boek. Maar de presentatie geeft je wel alvast een voorproefje.

Bibliotheek Vlissingen

Jacques Vriens
Zo komt de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens op zaterdag 15 oktober naar Theater CCXL. Samen met Fredrike de Winter speelt hij de spannende en geestige muzikale theatervoorstelling ‘De Kindertemmer’. Deze familievoorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, maar ook vaders, moeders en natuurlijk opa’s en oma’s kunnen genieten van de voorstelling. Kaartjes zijn verkrijgbaar via CC XL. Er is een korting van 1,50 euro voor biebleden.

Voorlezen
De maandelijkse voorleesactiviteiten Peutertje Luister (2 tot 4 jaar) en de Sprookjeskoffer (4 tot 8 jaar) staan op woensdag 5 oktober in het teken staan van de Kinderboekenweek. (Groot)ouders kunnen zich met hun (klein)kinderen aanmelden via www.bibliotheekvlissingen.nl/voorlezenopschool

Gratis magazine
Leden van de Bibliotheek krijgen tijdens de Kinderboekenweek het gratis magazine Voor altijd jong. Dit cadeautje van de Bibliotheek Vlissingen staat vol verhalen over opa’s en oma’s en mooie boeken over dit thema. Met dit tijdschrift voor jong en oud benadrukt de Bibliotheek het belang van plezier in lezen en voorlezen. Op=op


Bibliotheek Oosterschelde viert in de Zeeuwse bibliotheken de Kinderboekenweek

Opa’s en oma’s staan van 5 tot en met 16 oktober centraal tijdens de 62e Kinderboekenweek. Bibliotheek Oosterschelde organiseert in deze periode activiteiten die (voor)lezen, (groot)ouders, kleinkinderen, én mooie kinderboeken samenbrengen. Voor iedereen die van verhalen houdt, zowel leden als niet-leden van de Bibliotheek.

Gerdien Janse
Zo is er op 7 oktober een voorleesochtend voor (groot)ouders en kinderen. Gerdien Janse, auteur van het boek Ye & Bo op bezoek bij Opa Stok, leest een kort verhaal voor over een bijzondere opa. De ochtend begint om 9.30 uur en duurt tot 10.30 uur. Iedereen is welkom in de Bibliotheek van Zierikzee. Deze ochtend zal ook op andere dagen in de Bibliotheek van Kapelle, Heinkenszand, Sint-Annaland, Goes, Kruiningen plaats vinden.

Jacques Vriens
Op 5 oktober is de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens uitgenodigd in theater de Stenge. Hij speelt de spannende en geestige muzikale theatervoorstelling, ‘De Kindertemmer’.

Paul van Loon
En kinderboekenschrijver Paul van Loon brengt op 7 oktober samen met zijn andere snuiters een muzikale reis door zijn kinderboekenwereld. Paul leest voor en vertelt over zijn boeken, over schrijven en deuren waarachter geheime werelden liggen.

In de bibliotheek aan het Hatfieldpark in Zierikzee zal er een boekentafel met voorleesboeken en leesboeken rondom opa’s en oma’s zijn. Daarnaast wordt er alle donderdagen/vrijdagen en de maandag en dinsdag gedurende de Kinderboekenweek voorgelezen van 16.00-16.30 voor kinderen van ca. 4 tot 7 jaar.

In de bibliotheken van Bruinisse en Burgh Haamstede wordt er voorgelezen op woensdagmiddag 12 oktober van 14.30-15.00 uur.

Op maandag 10 oktober komt groep 7 van de Jan Wouter van de Doelschool in de bibliotheek van Zierikzee van 14.00-15.00 uur. Deze groep krijgt van Dieuwke Parlevliet, schrijfster van het jeugdboek Het zeeparfum van Oom Francois op een geurende(!) wijze uitleg over haar boek. Dieuwke Parlevliet, woonachtig op Schouwen, heeft verschillende publicaties op haar naam staan, zie www.zeeuwsblauw.nl

Meer informatie is te vinden op de website www.bibliotheekoosterschelde.nl/agenda.

Kinderboekenweekfeest in Zeeuws-Vlaanderen

De Bibliotheken Terneuzen, Hulst en Oostburg starten de Kinderboekenweek met een feest ‘de Leeselixer Mixer’.Opa’s en oma’s staan van 5 tot en met 16 oktober centraal tijdens de 62e Kinderboekenweek. Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen organiseert in drie Bibliotheken een openingsfeest, een activiteit die (voor)lezen, grootouders, kleinkinderen, én mooie kinderboeken samenbrengt!

Openingsfeest de Leeselixer Mixer – Wat lezen voor je kan doen?!
Op woensdagmiddag 5 oktober van 13:30 tot 15:30 uur wordt in Bibliotheek Hulst, Oostburg en Terneuzen de Kinderboekenweek feestelijk geopend met de Leeselixer Mixer, het spel dat speelt met je leeftijd. Kinderen worden uitgenodigd samen met opa en oma in kinderboeken op zoek te gaan naar ingrediënten voor een krachtig leeselixer. Om je jong of juist ouder en wijzer te voelen.
Aanmelden via de website van de Bibliotheek: www.bibliotheekzeeuwsvlaanderen.nl

Cadeautjes
In de Kinderboekenweek ligt voor bezoekers van de Bibliotheek Hulst, Oostburg en Terneuzen een cadeautje klaar: het magazine Voor altijd jong. Dit cadeautje van de Bibliotheek staat vol verhalen over opa’s en oma’s en mooie boeken over dit thema.
Haal ook de nieuwste Voorleesgids op in de Bibliotheek, meer dan 200 voorlees- en prentenboeken voor kinderen van 0-6 jaar in één handige gids.
In de speciale Kinderboekenweek themafolder Kindermuziek van Muziekweb worden oude kinderliedjes besproken, die opa en oma nog hebben gezongen. Daarnaast zijn er liedjes te vinden die de (klein)kinderen van nu (mee)zingen.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.