Het mosselseizoen is ietsjes later dan normaal van start gegaan en dat vraagt om een feestje! Met deze leuke weetjes en grappige feitjes over de mossel ontpop jij straks als een echte expert.

Wist je dat ..

 1. .. de mosselen in de pan twee jaar oud zijn? Zo lang doet de mossel er namelijk over om van mosselzaad op te groeien tot een volwassen mossel dat groot genoeg is om te eten.
 2. .. het een fabeltje is dat je alleen mosselen kunt eten wanneer de letter R in de maand zit? Nee hoor, het mosselseizoen loopt gewoon vanaf juli tot en met half april in het jaar erop. Dat is bijna het hele jaar door!
 3. .. er zo’n 57 miljoen kilo aan mosselen gekweekt worden in Nederland?
 4. .. een groot deel van de “Zeeuwse” mosselen gewoon gekweekt worden in de Waddenzee? Alleen het afwateren (ofwel het afspoelen van de mossel) gebeurt wel altijd in Oosterschelde.
 5. .. amper 4% van de Nederlandse mosselen ook echt in Nederland blijven? Blijkbaar eten toch niet veel Hollanders mosselen.
 6. .. zo’n 64% naar België gaat. Amai, Belgen zijn duidelijk wel verzot op onze mosselen.
 7. .. trouwens dat niet Zeeland, maar China de grootste mosselproducent is ter wereld?
 8. .. de lippen van Spaanse en Franse mosselen zwart zijn en die van de Zeeuwse mossel bleek?er ook mosselen met een groene schelp bestaan? Die komen voor rond Australië en zijn hier in de diepvries verkrijgbaar.
 9. .. er ook groene mosselen bestaan? Of tenminste met een groene schelp. Deze mosselen komen voor rond Australië.
 10. .. de mosselman uit Scheveningen eigenlijk meer houdt van muffins? En dan bedoelen we Engelse muffins. Het liedje is namelijk de Nederlandse versie van het kinderversje “Do you know the muffin man?”

Het mosselseizoen is 1 augustus officieel van start gegaan. Vanaf nu kunnen we dus weer genieten van de echte Zeeuwse bodemmosselen. Smakelijk alvast!

Total
8
Shares

Altijd als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

8 comments

 1. Ik heb Zeeuwse voorouders en ik ben ook gek op mosselen! Helaas lust alleen mijn oudste dochter het een klein beetje. Meestal ga ik ze dus een keertje eten met mijn zus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

3 + 1 =