Zeeuwse woordjes – Jikkemiene

1 min read7.3K views

Jikkemiene! Dat is het Zeeuwse woordje van deze maand. Weet je nog dat ik vorige maand een blogpost heb geschreven over het mysterie van de Zeeuwse taal? Toen beloofde ik elke maand een nieuw woordje Zeeuws en jawel; hier is het eerste woordje van mijn minicursus Zeeuws dialect. Leer je met me mee?

Wat betekent Jikkemiene?

Het Zeeuwse woord Jikkemiene is Bevelands voor Bolus. Ook in Borssele en Kapelle wordt deze typische Zeeuwse lekkernij nog weleens een jikkemiene genoemd. Logisch dus dat ik deze maand voor dit woord heb gekozen. In mei is er niet alleen een blogpost online gekomen over de Zeeuwse bolus, maar ook heb ik mijn eerste bolus geproefd op de Zeeuwse Bolusdag.

Lees ook: Zeeuwse bolussen »

Wist je dit al over jikkemiene?

Wist je dat er ook een meisjesnaam bestaat van dit Zeeuwse woord? Jikkemien (afk. Jikke) is een stoere meisjesnaam dat nog steeds voorkomt in Nederland. Volgens de voornamen-database woonde in 2014 19 meisjes die Jikkemien heetten in Nederland. Geen enkele woonde echter in Zeeland. Hmm, zouden ze in Zeeland niet graag vernoemd worden naar dat lekkere Zeeuwse broodje? Ik vind het in elk geval een erg leuke naam. En jij?

Zeeuws leren? Elke laatste dag van de maand presenteer ik een nieuw Zeeuws woordje. Liever vaker een lesje Zeeuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!

[mc4wp_form id=”832″]

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Annemijn
  31 mei 2016

  Wat grappig dat je je er zo in verdiept hebt. Ik kende je Zeeuwse blog nog niet, heel leuk zeg! Zelf woon ik al mijn hele leven in Zeeland. Bolussen eten wij regelmatig!

  • graceschouteren
   31 mei 2016

   Leuk dat je op mijn blog kwam kijken. Het is zo een soort inburgeringscursus voor mij haha. Heb dit weekend pas voor het eerst een bolus op! Erg hé van mij. Jouw blog vind ik trouwens ook erg leuk. Misschien heb jij nog een paar Zeeuwse tips voor me?