ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Volg ons
ZeeuwsenZO

Voel je thuis in Zeeland

ZeeuwsenZO
  • Agenda
  • Waar gaan we heen?
    • Domburg
    • Goes
    • Hulst
    • Middelburg
    • Renesse
    • Veere
    • Vlissingen
    • Het strand
  • Wat gaan we doen?
    • Bezienswaardigheden
    • Festivals
    • Proeven
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Met kinderen
  • Waar gaan we eten?
  • Waar gaan we slapen?
  • Wat zeggen ze?
Geen categorie

Zeeland Boluses

  • 25 mei 2016
Total
0
Shares
0
0
0

"There are they?" It is the standard question of my father during the jobs. Oh, what can he enjoy this snack. But did you know the Zeeuwse bolus of origin at all Zeeuws is?

A Jewish roll

The sweet bun is Jewish and also has a Yiddish name. The Yiddish word bolus is derived from the Spanish word bollo, bun '. And that's it, of course: a nice roll to snack.

Boluses in Zeeland

Probably for the first time in Zeeland bolus was baked in the first half of the seventeenth century. In this time there lived Sephardic bakers (Jewish bakers from Portugal) in Zeeland who introduced the bolus and today Zeeland bakers still base their secret recipes on that traditional Jewish art of bolus baking.

Boluses throughout the world

But the bolus was not only introduced in Zeeland. Also in Paris, Jerusalem, Moscow and even New York you can find boluses. The boluses in New York are as syrupy as the Zeeuwse bolus, but then even sweeter and twice as big! Also be sure to taste a good time.

Zeeland boluses traditional delicacy on a pink napkin

Zeeuwse bolus

The Zeeuwse bolus is known as viscous, sticky, sweet and delicious with coffee. There are various types of boluses in Zealand. Each bakery has a different recipe and the ingredients may vary. By default, boluses fried white bread dough that is rolled with soft brown sugar. But some bakers use a different example, cinnamon sugar mixture or add.

With butter?

Also the Zeeuwse bolus eaten in different ways. I'm told that the bottom oil with butter for example something typically Walchers is. And now I wonder:

How to eat you prefer your bolus?

PS. 28 may 2016 was, moreover, Bolusdag and I have a workshop of Zeeland bolus baking done. Feast! Watch the vlog!

 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Grace

Grace is voor de liefde verhuisd naar Zeeland, waar ze woont samen het haar vriend en kat in een monumentaal huisje. Naast klussen, verbouwen en knuffelen met de kat is ze graag creatief bezig in huis. Van DIY's tot makkelijke knutsels. Ook trekt ze er graag op uit in Zeeland om de tofste hotspots, festivals en winkels te ontdekken.

Ook leuk om te lezen
Alpaca en Bubbels Zeeland (2)
View Post

Romantisch daten tussen de Alpacca’s in Nieuwdorp

  • 30 september 2020
View Post

Mosselen eten? Dat doe je in Bruinisse!

  • 28 juli 2020
View Post

Natuurgebied Oranjezon

  • 28 juni 2020
Kajakken in Zeeland
View Post

10x Koele uitjes bij warm weer in Zeeland

  • 21 juni 2020
View Post

5 aanraders in de gemeente Hulst!

  • 13 juni 2020
View Post

Stadswandeling door Veere

  • 22 mei 2020
Mossels: 5x mijn favoriete mosselproducten
View Post

5x de leukste cadeaus voor de Mosselman

  • 22 mei 2020
Strand Westhove, Oostkapelle - Informatie, Blog en Route
View Post

Strand Westhove

  • 27 januari 2020

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in

Voor de laatste Zeeuwse nieuwstjes en acties

ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Voel je thuis in Zeeland

Input your search keywords and press Enter.