Biercafé De Vliegende Hollander

3 min read7.8K views

Afgelopen zaterdag belanden ik op het terras van Biercafé De Vliegende Hollander in Middelburg. Dit café heeft een ruime keuze aan bier (zo’n 300!) en op het terras is het heerlijk genieten van het uitzicht over het Damplein en van de lekkere biertjes!

300 bieren om uit te kiezen

Na de opening in 2012 is De Vliegende Hollander getransformeerd tot een biercafé met maar liefst 300 verschillende bieren op de kaart, waarvan 16 op de tap. De bierliefhebber heeft dus zeker genoeg te kiezen en te proberen. Fan van Kornuit? Dit biercafé is de eerste zaak in Middelburg met Kornuit Pils (van Grolsch) als huisbrouwerij. Ik koos voor een Kriek Max van de tap en nog het allerbeste: ik kreeg er een potje nootjes bij. Dat vind ik nou echt leuk (en lekker) als ik ergens een drankje doen. Top!

Bijzondere biertjes

Naast zoete damesbiertjes vind je in dit biercafé ook zeer bijzondere biertjes. Zo reist de eigenaar Koen Funk eens in de zoveel tijd af naar Westvleteren om een kratje abdijbier in te laden. Ik heb mij laten vertellen dat dit bier zeker de 11 euro per fles waard is. “Heerlijk zacht” waren de precieze woorden van mijn drinkgezelschap als ik me niet vergis.

Binnenkort ook een eigen biertje

Koen Funk vertelde trouwens dat hij binnenkort ook zijn eigen bier krijgt. In samenwerking met een BN’er (wie is nu nog een groot geheim) heeft hij een bier ontwikkelt als geen enkel ander biertje. En hij kan het weten, want hij heeft als echte bierkenner al heel wat biertjes geproefd. Met zijn eigen bier wilt hij graag “weer beleven”. Want dat is wat bier volgens hem moet zijn: een belevenis. Hoe het biertje smaakt moet je nog even afwachten, maar ik kan je al wel vertellen dat Koen er veel bijzondere dingen erin heeft gedaan. “Allemaal voor de smaak.”

Waarom een biercafé?

Voordat hij het biercafé begon, was de Brabantse Koen al zo’n 15 jaar actief in de horeca in Middelburg. Toen ik hem vroeg waarom hij dan nu een biercafé heeft geopend, was zijn antwoord: “Waarom niet?” En inderdaad waarom ook niet. Hij heeft een grote passie voor bier. Niet alleen bier drinken, maar ook het ontdekken, het verkopen, het adviseren en het ontwikkelen. Elk biertje op de kaart kent hij dan ook door en door. Weet je dus niet precies welk biertje je moet kiezen? Vraag dan gewoon eens of hij iets voor je weet en laat je verrassen.

Interieur van Biercafé De Vliegende Hollander

Even binnenkijken in het biercafé

Nou, genoeg geklets. Het is tijd om even binnenkijken. Vergeleken met buiten (het zonnetje schijnt) is het binnen een stuk donkerder. Veel hout en het lijkt net een gezellige piratenhut. Aye aye kapitein. De biertonnen passen daar ook goed bij en de naam Kornuit van de huisbrouwer krijgt opeens een extra laag. Het voelt als een knusse bruine kroeg. En wat zie ik nu? Ze hebben hier ook een portie sprinkhanen!

Hmm … welk biertje zou daarbij passen?

Ook genieten van één van de honderden biertjes? Biercafé De Vliegende Hollander is geopend van donderdag t/m zondag en in de zomervakantie vaker.

Adres:
Damplein 48
4331 GD Middelburg

Contact:
06-31633237
cafedevliegendehollander@gmail.com

Online:
Website
Facebook
Twitter

Het Biercafé is ook leuk voor borrels of een bierproeverij.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Koen Funk
  12 augustus 2016

  Hey ‘Grace’!

  Wat een leuk stukje over mijn bedrijf! Bedankt, het was gezellig & onwijs succes met je blog! Leuk hoor! en graag tot ziens!

  Vliegende groet,

  Koen Funk
  Eigenaar / bierspecialist
  Biercafé de vliegende Hollander
  Middelburg

  • Grace
   13 augustus 2016

   Kom zeker graag weer eens een biertje drinken. Dit weer vraagt er ook gewoon om!