E-njen: het openluchtspektakel van Goes-Azië

Location: 4 min read449 views

Gisteren ging E-njen in première, het hoogtepunt van Goes-Azië. Samen met mijn schoonfamilie ging ik op reis door een Aziatisch keizerrijk en beleefde ik het sprookje van ‘het Jaar van de Gans’. Het stuk is geschreven en geregisseerd door Koen Schyvens en bevat theater, dans, muziek, vuur, zang en acrobatiek. Kortom, een heus openluchtspektakel!

Het verhaal van E-njen gaat over het keizerrijk van Kerajaan Angsa, waar keizer Lo Yang zes gezanten op pad stuurt om heilige voorwerpen te verzamelen uit verre windstreken. Dit om het Jaar van de Gans (E-njen) goed in te luiden. Met de draken aan hun zijden, vertrekken de kroonprins, kunstenaar, monnik, vissersvrouw, een kind en de generaal op pad het avontuur tegemoet.

De voorstelling begon om half 8 ’s avonds en er waren zo’n 900 man op afgekomen. Wow, wat is dat een hoop mensen bij elkaar!

We werden allemaal in ‘ons’ eigen vak geplaatst (rood, wit of blauw). Wij waren vak rood en mochten later in het verhaal met de rode draak mee langs alle kleine voorstellingen. Maar eerst zaten we met zijn allen klaar voor de openingsscène middenin de Hollandsche Hoeve.

Met de draak vertrokken we na het eerste stuk langs allemaal verschillende locaties, waar elke keer weer een ander avontuur plaatsvond. Zo zagen we een gave waterdans, het plukken van echt rijst en een prachtig schaduwspel. Te veel wil ik er natuurlijk niet van prijs geven, maar ach, een paar fotootjes mag best toch 😉

Daarna verzamelden alle verschillende groepen weer voor het de eindscène, het grote spektakel aan het einde van de rit. Hier kwam alles samen en werd het verhaal afgerond bij het water. Maar ook daarvan zal ik niet te veel verklappen. Wel leuk om alle spelers zo samen op het podium te zien.

Rond 11 uur ’s avonds was het klaar en werd de première afgesloten met een waar waterspektakel. Nog even een drankje na en op naar huis. Nagenieten van deze avondvullende voorstelling.

Mijn mening over E-njen

Het openluchtspektakel E-njen is meer musical dan theater en meer dans dan zang. De decors zijn waanzinnig mooi, de zang soms bijzonder goed (en soms juist niet zo fijn) en de jonge dansers schattig. Ook top was de diepte in de scènes. Zo kon je altijd nog iets op de achtergrond zien of ontdekken. Leuk vind ik dat. Tekstueel was E-njen dan weer niet heel erg sterk, maar dat kon de pret niet drukken. Ik vond het ook erg leuk dat we steeds van locatie naar locatie moesten gaan en het zag er gewoon prachtig uit.

Het gaafste vond ik de acrobatiek en schaduwspel in de tuin, al was de dans in het water ook erg mooi gedaan. En wist je trouwens dat het echte rijstvelden zijn? Speciaal voor de E-njen hebben ze rijstplanten geplant. Dat is nog eens oog voor detail.

Sommige spelers deden het trouwens echt super goed. De uitblinkers waren voor mij toch echt de generaal (gespeeld door Marcel van As), de vissersvrouw (gespeeld door Rianne Walhout) en het kleine zusje (Jill van Son). Ook van de kunsten van Wietske Vogels en de prachtige klanken van het duo SENSE was ik zeer van onder de indruk.

Sowieso wil ik even zeggen hoe tof het is dat er gewoon meer dan 200 mensen aan E-njen meewerken! En daarvan staan de meeste ook nog eens op het podium. Petje af hoor!

Wil jij ook naar E-njen? Wees er dan snel bij, want bijna alle voorstellingen zijn al uitverkocht! Alleen voor de middagvoorstellingen aankomend weekend zijn er nog enkele kaartjes beschikbaar.


Ga jij nog naar E-njen?

Heb jij kaartjes bemachtigd en op weg naar de voorstelling van vandaag? Dan heb ik nog een paar tips voor je:

 • De voorstelling duurt van half acht tot elf uur ’s avonds
 • Ga voor de voorstelling nog even goed naar het toilet. Tijdens E-njen is er namelijk geen pauze om te plassen. Al kan je tijdens een locatiewisseling prima onderweg even een dixie langs het pad induiken.
 • Is regen voorspelt? Dan is het zeker een goed idee om een regenjas of poncho mee te nemen. De tribunes zijn namelijk nergens overdekt.
 • Parkeren kan gemakkelijk en gratis bij het Omnium en vanaf hier is de ingang uitstekend aangegeven.
 • Onderweg krijgt iedereen een flesje water cadeau. Liever iets anders drinken? Je komt 1 of 2 keer op de route langs een horeca tentje.
 • Vergeet niet een vestje mee te nemen! Want ook al staat het zonnetje nog te stralen tegen acht uur, daarna kan het snel afkoelen.
 • Oh, en wil je geen houten kont? Neem dan een kussentje mee om op te zitten :p

Veel plezier!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Speler
  24 augustus 2017

  Sommige nummers zijn voor onze Europese oren “vreemd klinkend” maar juist moeilijk in te studeren omdat wij deze klanken niet gewent zijn.
  Juist dit bereiken was voor ons een top prestatie, jammer dat u dit niet zo heeft ervaren. Bedankt voor de rest van de prachtige recensie

  • Grace
   30 augustus 2017

   Dat is zekers een topprestatie! Ik zou het zelf niet kunnen uitspreken.