Top 10 bezienswaardigheden Middelburg

Location: 3 min read929 views

Middelburg telt zo’n 1100 monumenten! Je kunt dus heerlijk ronddwalen door Middelburg en gelijk heel veel bezienswaardigheden tegenkomen. De belangrijkste trekpleisters zijn o.a. het Stadhuis, de Lange Jan en de Kuiperspoort. Daarnaast zijn er nog meer leuke bezienswaardigheden te spotten in de stad. Mijn top 10 bezienswaardigheden Middelburg vind je hier.

Damplein in Middelburg
Het Damplein met op de achtergrond de Lange Jan

1 – De Lange Jan

Middelburg is de Lange Jan en de Lange Jan is Middelburg. Geen verrassing dus dat dit mijn nummer 1 bezienswaardigheid is. De toren van het Abdij torent hoog uit boven de stad en 90,5 meter hoog. Dat zorgt voor een mooi uitzicht over de stad. Als je tenminste alle 207 traptreden omhoog weet te klimmen. Lees hier meer over de Lange Jan »

2 – Kuiperspoort

Ken je de film Michiel de Ruyter? Een deel daarvan is opgenomen in de Kuiperspoort. Dit lieve hofje is een beetje verstopt en dat maakt het ook zo geweldig om doorheen te lopen. Je waant je hier echt even terug in de tijd. Een must als je in Middelburg ben!

Kuiperspoort, Middelburg
Kuiperspoort, Middelburg

3 – Abdij

Wanneer je door Middelburg loopt, moet je ook zeker even naar het Abdij. Dit klooster werd rond het jaar 1100 gesticht door Vlaamse monniken en was een van de machtigste van heel Zeeland. Het Abdij is dan ook groot en prachtig. Heb je trouwens nog even tijd? Loop dan ook zeker even het Zeeuws Museum in of stop even voor een drankje in het museumcafé.

4 – Stadshuis

Midden op de Markt staat het indrukwekkende oude Stadshuis van Middelburg. Het bouwwerk is gebouwd in Gotische stijl en op de gevel staan zo’n vijfentwintig Zeeuwse graven en gravinnen afgebeeld. Een mooi plaatje om te fotograferen. Ook leuk is een rondleiding door het Stadshuis en de Vleeshal.

Het oude Stadhuis van Middelburg

5 – Oostkerk

Een van mijn favo monumenten in Middelburg is de Oostkerk. Ik ben gewoon dol op koepels en de geheimzinnige barok stijl van deze kerk intrigeert me elke keer weer. Bijzonder is dat deze kerk bijna elke oorlog en tegenslag heeft doorstaan. Oh en wist je de bouw ervan met bier en wijn is betaald? Ik schreef er eerder deze blog over: Oostkerk »

Oostkerk Middelburg Bezienswaardigheid Bezoeken Toegangsprijs Koepelkerk Beklimmen
De Oostkerk, Middelburg

6 – De Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen was oorspronkelijk een schietbaan voor schutters, maar is nu een gezellig restaurant en ook de bioscoop zit erin gevestigd. Het pand zelf is al prachtig om te bekijken en een borrel of lunch binnen (of in de binnentuin) is helemaal genieten. Ook kan je hier regelmatig genieten van een muziekoptreden. Dat is nog eens muziek op een bijzondere locatie!

7 – Gistpoort

Vanaf het Damplein kijk je zo richting de prachtige Gistpoort. Dit 16e-eeuwse gebouw in Gotische stijl wordt ook wel de Blauwepoort genoemd en geeft toegang tot het Abdij. Graaf Willem II zit boven de poort op wacht.

Gistpoort Middelburg
De Gistpoort, Middelburg

8 –  De haven

De haven van Middelburg is een waar plaatje. Als je geluk hebt is de haven het eerste wat je ziet als je naar het centrum loopt, fiets of rijdt. De vele bruggetjes maken het voor mij helemaal af, zoals de wit versierde Spijkerbrug »

De Haven van Middelburg

9 – Vismarkt

De Vismarkt is een charmant pleintje in het centrum van Middelburg. Het heeft boompjes, geschiedenis en een terrasje. Waar het trouwens heerlijk genieten is met een tosti of ijsje van Sint John »

10 – Koepoort

Last but not least is de Koepoort. Deze stadspoort uit 1735 is de enige poort die in zijn geheel bewaard is gebleven. Wist je trouwens dat er nu gewoon een kunstenaar in de Koepoort woont en werkt. Dat is nog eens een tof huis!

Veel plezier in Middelburg! En ben je op zoek naar nog meer tips, hotspots en highlights van Middelburg? Kijk dan eens hier bij alle blogs over Middelburg »

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Michel
    27 december 2017

    Erg leuk verhaal om te lezen. Wanneer het weer wat beter en warmer is wil ik Middelburg zeker eens gaan bezoeken.