Hulst: de mooiste vestingstad van Zeeland

Location: 3 min read2.2K views

Het gezellige Hulst is de mooiste vestingstad van Zeeland! En eigenlijk ook wel van heel Nederland. De stad heeft een Bourgondisch hart, een prachtige Basiliek, tal van monumenten, schattige winkeltjes en zit vol historie.

Laatst ging ik fietsen in Zeeuws-Vlaanderen en belandde ik in Hulst. Door één van de oude poorten fietsten we de stad binnen en maakten onze weg richting de terrasjes. Ik werd blij verrast door de sfeer, gezelligheid en de leuke straatjes. En tot mijn verwondering staat hier ook nog eens de mooiste Basiliek van Nederland. Het Museum de Vier Ambachten en de Stadsmolen zijn ook leuk om te bezoeken en ik las iets over een bierbrouwerij.. Genoeg redenen dus om nog eens terug te gaan naar de mooiste vestingstad van Zeeland!

De skyline van Hulst

De geschiedenis van Hulst

Rondom Hulst en in de stad zelf is jarenlang hard gestreden door Nederland, België en ook de Spaanse troepen. Vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog stond Hulst veel onder vuur, want wie Hulst bezat, controleerde de haven richting Antwerpen. Het gevolg? De Hulstenaren verdedigden de stad door midden van hoge wallen en dat hebben ze zo goed gedaan, dat wij er vandaag nog steeds van kunnen genieten. Je kunt zelfs een hele rondwandeling maken over de stadswallen, over de oude toegangspoorten en langs de oude stadsmuren.

De prachtige groene vestingwallen van Hulst

Bezienswaardigheden Hulst

Binnen de vesting is ook genoeg bewaard gebleven, waardoor het oude centrum zeker een bezoekje waard is. Wil je ook Hulst ontdekken? Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan.

Basiliek van de Heilige Willibrordus

De meeste dagjesmensen komen voor de prachtige Basiliek van de Heilige Willibrordus. Ongelooflijk dat zo’n grote basiliek in zo’n klein stadje staat. De basiliek torent hoog boven de skyline uit en zie je al van mijlen ver. In de zomer kun je de 60 meter hoge toren ook beklimmen. Leuk!

Vestingwallen en poorten

Een echte aanrader is een wandeling over (of onder) de 3,5 km lange vestingwallen. Je loopt dan langs oude muren, prachtige uitzichten en bijzondere stadspoorten, zoals de Dobbele- of Keldermanspoort aan de Nieuwe Bierkaai. Ga je richting Hulst? Probeer dan zeker binnen te komen via de Gentsepoort. Deze poort is echt een pareltje.

Museum de Vier Ambachten

Waan je in de wondere wereld van vlas, klederdracht en de geschiedenis van Hulst in het Museum de Vier Ambachten. Het streekmuseum is trouwens gevestigd in het Refugium Ten Duinen dat vroeger een gevangenis, graanopslagplaats en vluchthuis voor monniken was. Nog een leuk weetje: met de ZeelandPas is de entree helemaal gratis.

Stadsmolen

Lopend over de vestingwallen kom je de oude Stadsmolen tegen. Deze goed onderhouden molen draait in de zomer nog elke zondag. Voor de molen is een klein speeltuintje en een perfect plekje voor een picknick.

’s Landshuis

Hét cultuur-toeristisch huis van Hulst is ’s Landhuis waar ook de VVV gevestigd is. Dit witte monument heeft een statige voorgevel en deed vroeger dienst als gerechtsgebouw. Op de eerste verdieping vind je hier een oude, houten gevangenis en in de fijne tuin kun je genieten van een kopje thee.

In Hulst vind je overal Reynaert de Vos terug en dat is niet gek voor deze Reynaertstad. Al bij binnenkomst staat er een groot beeld van Reynaert te pronken naast de Gentsepoort. Maar ook binnen de vesting kom je overal vossen tegen. Vooral tijdens de carnaval 😉

Eten & drinken in Hulst

Zelf hebben we heerlijk genoten op het terras op de Grote Markt, maar veel verder ben ik niet gekomen. Dus vroeg ik mijn collega’s uit Zeeuws-Vlaanderen om tips. Via Linsey en Jolien kwam ik erachter dat je voor een drankje en lekker broodje het beste naar de Koffiebar De Beleving (

Heb jij nog leuke tips voor Hulst? Laat het weten hieronder in de comments of twitter me @zeeuwsenzo

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Comments
 • Fleur
  18 mei 2017

  Geen tips, want ik ben er al lang niet meer geweest. Mijn oma woonde in Sluis en dan gingen we nog wel eens een dagje daar naar toe.

 • Serafina
  18 mei 2017

  Wat een leuk plekje om te bezoeken.. Lijkt een beetje op Leur, een klein plekje in Limburg België.. ? lief hoor.. Mooie foto’s ook

 • Marlies
  19 mei 2017

  In Hulst ben ik nog nooit geweest! Wel in steden er rond, de volgende keer moeten we eens langsgaan in Hulst dus 🙂 Ziet er echt een leuk, gezellig stadje uit.

 • layla Celik
  20 mei 2017

  Helaas geen tips omdat ik er nog nooit ben geweest. Maar het ziet er wel erg mooi uit/

 • Natalie
  20 mei 2017

  Lijkt me een mooie stad met heel wat geschiedenis en mooie huisjes. Het stukje goed interesseert me ook, fijn om langs te fietsen.

 • Nathalie - Volgmama
  20 mei 2017

  Ik ben er nog nooit geweest maar het ziet er prachtig uit op je foto’s.

 • Maddy
  20 mei 2017

  Ik ben er nog nooit geweest maar het ziet er ontzettend leuk en gezellig uit. lijkt me een aanrader

 • Miryam
  20 mei 2017

  Leuk geschreven en mooie foto’s! Nooit geweest, maar lijkt me de moeite waard!

 • Ronald
  20 mei 2017

  Leuke reportage. En erg herkenbaar. Ik woon al heel erg lang elders, maar ben in Hulst geboren en grotendeels getogen. Zeer de moeite waard. ’t Voelt warm als je er bent. In de loop der jaren is er heel wat veranderd, gelukkig in goede zin. Veel plezier voor al diegenen, die zich geroepen voelen dit allemaal eens met eigen ogen te komen bekijken.

 • Lonneke
  21 mei 2017

  Toevallig dat een vriendin van mij uit Hulst kom en ik er ook bekend ben. Het is een hele mooi stad en erg sfeervol ook.

 • S
  21 mei 2017

  Wat een tof artikel! Klinkt als een leuke fietsdag en mooie foto’s als bewijs. Leuk dat je zoveel achtergrondinformatie geeft, had nog nooit van Hulst gehoord.

 • Geert Pypers
  30 mei 2017

  Zelf woon ik sinds 2012 in Hulst en ben ik ingeweken uit België. Vroeger kwam ik hier regelmatig naartoe met mijn ouders, met de auto of met de fiets.
  Het is een heerlijke, gezellige stad met een mooie geschiedenis.

  Als ik nog enkele tips mag geven : voor verse vis moet je bij Mangnus zijn, heerlijk ambachtelijk ijs bij Het Melkhuis op Terhole & bij bakkerij Risseeuw voor brood en gebak (ook leuk om een bakje koffie te drinken.

  Zelf kweken wij ongewervelden (vogelspinnen, bidsprinkhanen, wandelende takken,… maar ook inheemse soorten).