5 aanraders in de gemeente Hulst!

Location: 4 min read913 views

Vijf aanraders in de gemeente Hulst: kun jij ze opnoemen? Deze gemeente is volgens gastblogger Patricia de Ryck écht een onontdekte parel. Patricia is opgegroeid in Graauw en kun je kennen als (De) Twijfelmoeder. Opgegroeid in de grensstreek heeft ze één grote passie en dat is het kijken van Vlaamse films en tv-series. In haar vrije tijd schrijft ze daar meer over op VlaamsKijken.

Hulst

Laten we met Hulst zelf beginnen. Als je deze vestingstad nog nooit bezocht hebt, moet hij absoluut op je lijstje van plaatsen die je nog wilt bezoeken. Sterker nog: spring dit weekend in de auto en ga er op uit. In Hulst is iedere dag wel iets te beleven. Zelfs op zondag zijn alle winkels gewoon geopend. Je kijkt hier je ogen uit, want er zijn écht heel veel bezienswaardigheden. Alles ligt op loopafstand van elkaar, dus je kunt er een mooie wandeling van maken. Overal is het heerlijk zitten, maar voor mij springt er één tentje echt uit. Dat is koffiebar De Beleving. Theeleuten: proef daar een verse thee van Bloomz uit Zuiddorpe.

Land van Saefthinge

Als er één natuurgebied is in Zeeland dat je moet ontdekken, dan is het Het Verdronken Land van Saeftinghe. Dit is het grootste schorrengebied van Europa. De naam zegt het al: in het verleden was dat wel anders. In de late Middeleeuwen lag hier de Heerlijkheid Saeftinghe: met welvarende polders, dorpjes en zelfs een kasteel. Verschillende stormvloeden (in zowel de veertiende als zestiende eeuw) hebben grote stukken van het ingepolderde land verslonden. Maar de genadeklap viel in de zestiende eeuw tijdens de Tachtigjarige Oorlog; toen werden de dijken opzettelijk doorgestoken. Het water heeft vanaf dat moment vrij spel gehad, waardoor – onder invloed van het water en de getijden – een Zeeuws oerland is ontstaan van 3600 hectare brakwaterschor. Het is een heel verraderlijk gebied, waardoor je – het grootste gedeelte – niet zonder gids mag bezoeken. In het gedeelte wat toegankelijk is, kun je een aantal uitgezette routes volgen. En zelfs al kijk je alleen maar vanaf de zeedijk: het is écht genieten. Ik denk echt met weemoed terug aan onze tochten door het slik.

Leuk om te weten: de tv-serie Grenslanders is voor een gedeelte opgenomen in dit gebied.

Paviljoen ’t Schor

Op zoek naar een prachtige plek om te lunchen, dineren of even uit te puffen tijdens een fietstocht door de gemeente Hulst? Ga dan naar Paviljoen ’t Schor in Paal. Zeeland telt tal van (strand)paviljoens, maar er is er geen een zoals deze plek van Danny en Christien. Het uitzicht op de Westerschelde is fenomenaal. En of dat nog niet voldoende is, word je ook nog eens getrakteerd op het schouwspel van eb en vloed. Bij laag water hangen de boten in het getijde haventje in het slik en komt er een enorme zandplaat tevoorschijn. Dat is het strand uit mijn kindertijd. Wandel ook eens door het dorpje met dijkwoningen; het is echt speciaal. Er wonen zo’n zeventig mensen.

Bar Goed

Dé plek die ik tijdens mijn jeugd in de gemeente Hulst ook graag had gehad is Bar Goed. Een pop-up bar die de afgelopen jaren bij goed weer geopend was aan ‘de perk’. In 2016 toverden ze een zeecontainer om tot bar. Anno 2020 is dit initiatief uitgegroeid tot een heus paviljoen. De sfeerimpressie ziet er ontzettend goed uit. Daardoor kun je dus het hele seizoen – ook als het regent – genieten op deze plek. Dat haalt ook wel wat van de charme weg, maar het blijft wat mij wel een must visit. De eigenaren hebben namelijk belooft dat ze er weer een stukje Ibiza aan de Schelde van maken.

’t Schallemaaj

De laatste ontdekking die ik heb gedaan is ’t Schallemaaj in Ossenisse. Dit is zo’n buurtcafeetje waar je op een zomerse dag gewoon eens naar toe moet fietsen. De liefhebber van speciaal bier zit hier echt goed. Ze hebben altijd zo’n veertig speciale bieren op voorraad. Biertjes die je vaak nergens anders kunt vinden. Geen bierdrinker? Geen punt: je kijkt je ogen al uit als je ’t Schallemaaj instapt. Hou de agenda in de gaten, want ze organiseren heel veel muzikale en literaire activiteiten met zelfs internationale gasten.

En…

zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Wil je de gemeente Hulst nog verder ontdekken, laat je dan ook hier door verrassen.:

  • Vestrock: misschien wel het meest gemoedelijke festival van Nederland en België met een line-up om U tegen te zeggen.
  • Recreatiecentrum de Vogel: bij uitstek een leuke camping voor families met (kleine) kinderen.  
  • Meester van der Heijden Groeve: een aardkundig monument voor iedere geschiedenis liefhebber

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.