5 tips: de Nationale Museumweek

3 min read174 views

Weet je nog niet wat je moet doen dit weekend? Ga dan eens naar het museum. Van zaterdag 16 april tot zondag 24 april is de Nationale Museumweek en twaalf Zeeuwse musea doen ook mee met verrassende activiteiten, die leuk zijn voor jong en oud!

De Museumweek in Zeeland

Tijdens de Nationale Museumweek worden zowel grote als kleine musea en hun collecties in de schijnwerpers gezet. Dit met als doel meer mensen naar het museum te lokken. Ook Zeeland doet gelukkig mee en veel Zeeuwse musea zijn deze week te bezoeken tegen gereduceerde entreeprijzen of zelfs helemaal gratis. Maar het leukste vind ik toch wel de speciaal georganiseerde activiteiten. Niet alleen interessante lezingen, maar ook grappige festiviteiten voor kinderen; de Museumweek heeft het allemaal!

Mijn 5 tips om te doen:

leuk doen kinderen tip kids approved groen vinkjeTip 1: Braakballen pluizen

Uilen zijn prachtige dieren, die je wellicht vooral kent van de Harry Potter films. Het zijn ook gevaarlijke roofdieren en ze eten hun prooi op met huid en haar! Haren en botjes, braken uilen echter weer uit als een braakbal. In het museum Terra Maris bij Domburg kunnen kinderen deze braakballen uitpluizen met een pincet, vergrootglas en skeletkaart.

Waar: Museum Terra Maris / Duinvlietweg 6 / Oostkapelle

Wanneer: zondag 17 april van 13:30 tot 15:30 uur

Prijs entree: t/m 3 jaar gratis / 4-16 jr €4,- / volwassenen €6,50 / museumkaart en donateurs gratis

website

Tip 2: Bezoek de Goese Nachtwacht

In dit museum hangen vier grote 17e eeuwse schutterstukken, geschilderd door de Goese schilders Cornelis en WIllem Eversdijcks. Deze schilderijen zijn niet zomaar een groepsportret, maar zijn de Goese Nachtwacht! Wil je hier meer over weten? Dan is er op zaterdag 23 april een lezing van kunsthistorica Kim Sluijter. Tijdens deze lezing hoor je alles over deze schilderijen, de shutters en het verhaal dat erachter schuilt. Natuurlijk onder het genot van een kopje koffie en een echte Zeeuwse bolus.

Waar: Historisch Museum De Bevelanden / Singelstraat 13 / Goes

Wanneer: lezing zaterdag 23 april ontvangst 13:30
 / Gratis rondleidingen 16 & 17 april, 14 uur & 15.30 uur

Prijs entree: t/m 3 jaar gratis / 4 t/m 17 jaar € 3 / volwassenen € 9

Prijs lezing: € 13,50 met Museumkaart / € 22,50 zonder Museumkaart

website

Tip 3: Ga op liefdestour met je partner

Zaterdag en zondag gaan de deuren van het Zeeuws Museum gratis voor je open. En dat is nog niet alles! Ook houdt de museumwinkel een uitverkoop en worden er lezingen gehouden. Bekijk de moderne en vooruitstrevende tentoonstelling Sign of the Times en discussieer mee via social media over de Zeeuwse volkssieraden. Of loop mee met de Tour d’Amour, een echte liefdestour langs een bijna obscene collectie objecten die allemaal iets te maken hebben met erotiek, het huwelijk, vruchtbaarheid en geboorte.

Waar: Zeeuws Museum / Abdij 3-4 / Middelburg
Wanneer: zaterdag 16 en zondag 17 april van 11:00 tot 17:00 uur
 / Tour d’Amour 14:00 tot 17:00 (start ieder uur)
Prijs entree: dit weekend gratis
website

leuk doen kinderen tip kids approved groen vinkjeTip 4: Zeeuws goud bewonderen

Het Museum Veere pakt dit weekend uit, of eigenlijk trekt het wat aan. In samenwerking met het Walchers Costuum wordt er op locatie Schotse Huizen zaterdag en zondag een presentatie gegeven over de kostbaarheden van vroeger. Van gouden sieraden tot huwelijksbeukjes, al het Zeeuws goud komt voorbij. Maar vooral leuk is dat de presenterende dames in originele streekdracht gekleed zijn. Deze streekdracht is verder te bewonderen in de Alma-salon, waar kinderen hun gang kunnen gaan. Hier kunnen kinderen eigen kleding ontwerpen en tekenen met een kleurplaat of zelf aankleedpoppen in streekdracht steken. Dat mag je toch niet missen, want wanneer krijg je nog eens de kans om met poppen te spelen in een museum?

5 tips Nationale Museumweek Museum Veere
traditionele klederdracht in Museum Veere

Waar: Museum Veere / Kaai 25 / Veere
Wanneer: zaterdag 16 en zondag 17 april van 14:00 uur
Prijs entree: t/m 12 jaar gratis / volwassenen € 5, inclusief audiotour
Prijs lezing: € 12,50 inclusief museumbezoek, ontvangst met koffie en een Zeeuwse bolus

website

Tip 5: Jezelf verstoppen tijdens het verstopspektakel! leuk doen kinderen tip kids approved groen vinkje

Museum Terra Maris gaat tijdens de Museumweek het wereldrecord verstoppertje spelen proberen te verbreken. In het kader van de gloednieuwe expositie Camouflage Kunstenaars mogen alle kinderen zich komen verstoppen in dit leuke museum. Ze zoeken ruim 1437 kinderen die mee willen spelen, dus kom met al je vrienden en laten we ervoor zorgen dat Zeeland in het Guinness Book of World Records komt. De entree is trouwens deze dag helemaal gratis!

Waar: Museum Terra Maris / Duinvlietweg 6 / Oostkapelle

Wanneer: zaterdag 23 april / aanvang 13:00 uur

Prijs entree: deze dag gratis

website

En welk Zeeuws Museum staat er op jouw lijstje?

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.