Museum Veere

Location: 2 min read475 views

Wil je meer te weten komen over Veere? Loop dan even het museum in en ontdek de geschiedenis van dit pittoreske stadje.

Mijn bezoek begon buiten bij het Stadhuis van Veere. Hier kocht ik een kaartje voor het museum en bezocht de oude vierschaar en de trouwzaal met natuurlijk de vergulde beker van Maximiliaan. Grappig feitje: ik was laatst nog in die trouwzaal voor een bruiloft. Zo leuk.

De buitenkant vond ik echter nog veel mooier. De Gotische bouwstijl vind ik gewoon zo gaaf en het Stadhuis uit 1477 is daarvan een prachtig voorbeeld.

En kijk eens goed, er mist iets op de gevel. Op de voorgevel stonden vroeger de dames en heren van Veere, maar die staan nu op de tweede locatie van het museum: ‘Het Lammeken’ en ‘In de Struijs’ oftewel de Schotse Huizen.

Schotse Huizen

Verrassend genoeg hebben ze hier gewoon een audio tour. Super modern! Dus met de audio tour in de hand dook ik het gebouw in om meer te leren over de geschiedenis van Veere. Ik begon in de donkere zaal met de 16e-eeuwse beelden die vroeger pronkten op het Stadhuis.

Daarna namen de videobeelden van de grondlegster van het Museum, Alma Oakes, me mee terug in de tijd. Naar een tijd toen deze huisjes een ontmoetingsplek worden voor kunstenaars uit alle windstreken.

Op de tweede verdieping is van alles te vinden over de Zeeuwse klederdracht. Je kan er zelfs een pop aankleden. Wie had ooit gedacht dat het zoveel kleding betrof! Echt 5 rokken ofzo!

Op de zolder ontdek ik de Veerse connectie met Schotland. (“Oh, dus daar komt de naam vandaan!”) Blijkbaar had Veere vroeger een monopolie op wol. Echt, ik moet me duidelijk iets meer verdiepen in de geschiedenis, want zo kom je nog achter leuke feitjes.

In de museumshop kan je nog een souvenirtje scoren. Zoals tegeltjes, borduurwerkjes en boekjes. En de audio tour kan je ook meenemen naar huis, want op het einde mail je die gewoon eventjes naar jezelf. Zo kan je thuis de hele tour nog eens beluisteren.


Openingstijden Museum Veere

Dagelijks van 1 april tot en met 31 oktober van 10:00 uur tot 17:00 uur
Dinsdag t/m zondag van 1 november tot en met 31 maart van 13:00 uur tot 17:00 uur
Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag

Entreeprijzen

Kinderen van 4 tot 18 jaar: € 3
Volwassenen: € 6
Met de ZeelandPas 25% korting: dat is dus nog maar € 4,50 voor een entreekaartje

Adresgegevens

Museum Veere
Kaai 22-27
4351 AA Veere

Naast de pronkstukken organiseert Museum Veere diverse activiteiten en tentoonstellingen om de historie van de stad te herleven. Zo is er elke dinsdag van 13:00 tot 15:30 een gezellig handwerkcafé. Naast eigen werkjes kan je ook streekdracht leren maken! Twee gastvrouwen zijn aanwezig voor begeleiding en advies. De toegang is gratis.

Voor kinderen is er ook van alles te doen. Van spoorzoekertjes tot verkleedfeestjes. Vraag in de museumwinkel naar de opties en ga op speurtocht!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.