Ontdek de Zeeuwse Geschiedenis in oktober

2 min read277 views

1 oktober start, ook in Zeeland, de grootste editie ooit van de Maand van de Geschiedenis. De gehele maand ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. In Zeeland organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Zij/Hij. Hieronder vind je een greep uit het uitgebreide Zeeuwse programma.

Opstandige vrouwen

Welke rol speelden vrouwen voor en tijdens de Opstand? De collectie van Museum Het Bolwerk toont hoe bewoners van Noord- en Zeeuws-Vlaanderen zich hebben verdedigd tegen vijandelijke aanvallen. Het verhaal begint bij de strijd met een Romeins castellum en loopt tot in de bunkers van de Tweede Wereldoorlog.

Museum Het Bolwerk, IJzendijke, 1 t/m 31 oktober 13.00 – 17.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Tour d’Amour

Deze liefdestour van het Zeeuws Museum voert je langs verschillende tentoonstellingen en objecten die allemaal iets te maken hebben met erotiek, het huwelijk, vruchtbaarheid, geboorte, vrouwenkiesrecht, monogamie en emancipatie. Wat zie jij als je door een roze bril kijkt?

Zeeuws Museum, Middelburg, 1 t/m 31 oktober dinsdag-zondag 11.0 – 16.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Zij/hij in de kookkunst

Archiefkok Maartje van de Kamp vertelt over historische recepten in de Nederlandse archieven en gaat daarbij in op zij/hij in de kookkunst.

Stadsmuseum Zierikzee, 5 oktober 11.00 – 12.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Zeeuwse vrouwen aan wal

Vrouwen aan wal zijn logischerwijs zelfstandig, vroeger en nu nog steeds. Als je man op zee is, moet je namelijk je eigen boontjes doppen: zorgen voor de kinderen, het huishouden en je inkomen. Leer deze stoere Zeeuwse vrouwen kennen tijdens speciale rondleidingen in het muZEEum.

Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen, 6, 13, 20 en 27 oktober 14.00 – 14.30 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Zij/Hij na de watersnoodramp

Ook in het Watersnoodmuseum worden de verhoudingen tussen de seksen onder de loep genomen. Hoe was de verhouding tussen mannen en vrouwen na de ramp van 1953? Waren er grote verschillen tussen de werkzaamheden in de dagen na de ramp en gedurende de wederopbouw?

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk, 20 oktober 11.00 – 12.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Mina’s verhaal

In het Jeugdwatersnoodmuseum ontdekken jonge bezoekers het waargebeurde meisjesverhaal van Mina en het jongensverhaal van Koos, die beiden als kind de watersnoodramp meemaakten. Na 66 jaar kijken ze terug op die verschrikkelijke rampnacht en de impact die de ramp had op hun verdere leven.

Watersnoodmuseum, Ouwerkerk, 23 oktober 11.00 – 12.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Travestiet tot toverkol

Ilja Mostert van het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland vertelt over zijn archiefonderzoek naar travestie in het verleden. Wat waren de motieven, publieke meningen, strafvervolgingen en de volksliedjes omtrent vrouwen in manskleren?

Stadhuismuseum Zierikzee, 23 oktober 19.30 – 22.00 uur.
Klik hier voor meer informatie.

Nog meer geschiedenis? De complete agenda is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op provincie in de linkermarge voor het complete provinciale aanbod.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.