Zeeuws woordje – Rienkelbusse

1 min read440 views

Het is weer tijd voor een nieuw Zeeuws woordje van de maand! En dit keer doet het woordje tringelingeling. Jawel, het rinkelt namelijk als je er op tikt. Weet jij al wat het is? Nee? Lees dan snel verder.

 

zeeuws woordje rienkelbusse

Wat betekent Rienkelbusse?

Rienkelbusse betekent in het Zeeuws een fietsbel al wordt ook het woord belle ervoor gebruikt. Nog nooit van gehoord? Dat kan natuurlijk. Mijn Zeeuwse vriend kende het ook niet. Misschien komt dat toch door al die verschillende dialecten in Zeeland. Rienkelbusse wordt volgens mijn Zeeuws Woordenboek in elk geval rond Veere en Westkapelle gebruikt. Hmm, wat zou het dan in Zeeuws-Vlaanderen zijn of rond Schouwen? Toch leuk om te weten als je daar gaat fietsen.

Misschien is het daar wel een vélobelle of fielouwbeele net als in Vlaanderen. Meer naar het noorden is het echter weer riengkeltoewter. Ook leuk trouwens. En als we helemaal naar Drenthe afreizen dan is het een kluun. Iets met ‘komt een vrouw bij de dokter met een fietsbel’. 

Weet jij nog een leuk Zeeuws woordje dat echt iedereen moet kennen? Laat het me dan zeker even weten. Dit kan via Facebook, tag mij op Instagram of op Twitter en gebruik @ZeeuwsenZO.


Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂

[mc4wp_form id=”832″]

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.