Zeeuws woordje – Kacheltje

1 min read616 views

Met het warme weer de afgelopen dagen hadden wij zeker geen kacheltje nodig. Toch zag ik heel veel kacheltjes … op den diek. Deze maand besteed ik daarom eens wat extra aandacht aan dit Zeeuws woordje. Benieuwd wat het betekent? Lees dan snel verder.

Zeeuws woord kacheltje veulentje

Wat betekent Kacheltje?

Kacheltje of kachel betekent in het Zeeuws een veulentje. Je kent het misschien wel van het bekende Zeeuws zinnetje “Kiek, kiek, een kacheltje op de diek”. Dit woord wordt niet alleen voor een babypaard gebruikt, maar ook voor een volwassen paard. Wat ze er in elk geval niet mee bedoelen is zo’n verwarmings-ding 🙂

Veulen, vool, volen en veul

Overigens noemen ze niet overal in Zeeland een veulen een kacheltje. In Zeeuws-Vlaanderen zeggen ze bijvoorbeeld ook gewoon veulen. Of tenminste, dat is mij verteld. Op het eiland Tholen kan je dan weer het woord vool tegen komen. Weet jij er nog meer? Laat het me dan zeker even weten. Dit kan via Facebook, tag mij op Instagram of op Twitter en gebruik @ZeeuwsenZO.

Wat ik me nu opeens afvraag is hoe een verwarmingskacheltje dan heet in het Zeeuws? Of neemt iedereen gewoon een veulentje mee naar thuis als ze een extra kachel gaan kopen?


Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂

[mc4wp_form id=”832″]

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.