Recept voor de lekkerste homemade Sjukelademelk

2 min read221 views

December is de perfecte maand voor een warm kopje sjukelademelk! En vandaag leer ik jullie niet alleen een nieuw Zeeuws woordje, maar ook hoe je nu de lekkerste kop sjukelademelk maak. Enjoy.

zeeuws woordje sjukelademelk

Zo maak jij de lekkerste homemade chocolademelk!

Een kommetje Sjukelademelk of een bakkie poeier is natuurlijk een heerlijk warme kop chocolademelk. Dit Zeeuws woordje van de maand komt natuurlijk van het Zeeuwse woord sukelô (oftewel chocola) en is echt een must tijdens de koude wintermaanden. Maar hoe maak je nu zelf de lekkerste kop chocolademelk?

Dit heb je nodig per kop chocolademelk:
 • 200 ml melk
 • 50 gram pure chocolade(reep)
 • snufje zout
 • snufje kaneel
 • 1 tl maïzena of custardpoeder
 • Indien je dat lekker vindt: slagroom en marshmallows
En zo maak je het klaar:
 1. Breng de melk in een steelpannetje aan de kook en hak ondertussen de pure chocolade(reep) tot kleine stukjes. Hoe kleiner hoe beter, want dan zal de chocolade straks sneller en fijner smelten.
 2. Wanneer de melk begint te borrelen, zet je de pan op een laag pitje en voeg je de fijngemaakte pure chocolade toe met het snufje zout en kaneel. En maak je geen zorgen, van die zout proef je straks niets meer.
 3. Roer goed door totdat de stukjes chocolade helemaal gesmolten zijn en voeg dan al roerende de maïzena of custardpoeder om een lekkere dikke chocolademelk te krijgen.
 4. Laat de melk zo 1 à 2 minuten door sudderen totdat de chocolademelk mooi egaal en vol is. Of klop het mengsel een minuut of twee op voor een lekkere luchtige chocolademelk.
 5. Schenk je chocolademelk in een mok en voeg naar wens slagroom, marshmallows en andere chocolaatjes toe voor de ultieme kop chocolademelk!

Geniet ervan!

Weet jij nog een leuk Zeeuws woordje dat echt iedereen moet kennen? Laat het me dan zeker even weten. Dit kan via Facebook, tag mij op Instagram of op Twitter en gebruik @ZeeuwsenZO.


Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂

[mc4wp_form id=”832″]

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.