Ringrijden: een Zeeuwse volkssport met een luchtje

3 min read900 views

Ringrijden. Zelf had ik er nog nooit van gehoord, maar hier in Zeeland is het een bekende sport dat overal wel beoefend wordt. En als je zelf een keer in Zeeland bent, is de kans ook erg groot dat je een wedstrijd hiervan kan bekijken. En die paarden stinken dan misschien wel een beetje (erg), maar laat dat je zeker niet weerhouden. Want ringrijden is echt iets wat je hier moet meemaken! En dat luchtje? Dat went vanzelf.

Wat is ringrijden eigenlijk?

Ringrijden is voor Zeeland een echte traditie en onder de Zeeuwen een populaire folkloristische sport. Maar wat houdt ringrijden nu eigenlijk in? Ik vroeg het aan Stefan de Bruine, één van de ringrijders op de wedstrijd in Koudekerke, en leerde dat het een sport is waarbij je dus eigenlijk gewoon moet mikken op een ringetje met een lans in de hand en op een paard zonder zadel. En dat 30 keer! Nou, mij niet gezien! Ik zou niet eens weten hoe ik dan het paard opkwam. Oh, en die ring heeft een standaard doorsnede van 38 mm, maar wordt tijdens het kampen (soort sudden death idee) steeds kleiner met als kleinste doorsnede 10 mm. Euh.. dat zie je toch niet eens van zo’n afstand?

Ringrijden in Zeeland

De oorsprong van Ringrijden

De meningen zijn een beetje verdeeld, maar de ‘officiële’ oorsprong van het ringrijden is terug te leiden naar de de steekspelen (dat rijders ter paard elkaar moesten steken met een lans) in de Middeleeuwen. De Zeeuwse variant hierop werden voor het eerst gespeeld op de Walcherse kermissen, waar knechten op het knol van hun boer reden. Voor hen was dit ringrijden een fijne onderbreking van het zware boerenleven en uiteraard werd er veel drank geschonken.

Paarden passen bij Ringrijden in Koudekerke

Het feestje dat ringrijden heet

En nog steeds is het ringrijden een feestje voor boeren uit de streek. Maar ook voor kinderen is het een leuke dag. Zij mogen immers vaak op de prachtig versierde paarden zitten en natuurlijk wordt er ook heel wat paardenneuzen geaaid. De ringrijders zelf zijn ongeveer aanwezig van 8 uur ’s ochtends en moeten na een uurtje of 6 ’s avonds alles weer opruimen. Dus ik gok zomaar, dat het ook echt een gezellige boel is. Anders zou de Zeeuwse Ringrijders Vereniging vast geen 900 leden tellen. Oh en er zijn ook nog prijzen te winnen, zoals klompen en een pollepel?

Prijzen Ringrijden

Even kieken bij het ringrijden

Een gezellig boel is het ook zeker. Want toen ik even kwam kieken (Zeeuws voor kijken) was het een feestelijke gebeurtenis. Iedereen stond paraat, praatten met iedereen en de terrasjes zaten vol. Ook was er een springkussen en een kleine braderie. Zo werd het ringrijden echt een dagje uit. En ik heb heel veel jonge mensen gezien in het witte ringrijders tenue. Het is dus ook zeker een sport dat veel door de jeugd wordt gedaan hier in Zeeland.

Kijk zelf maar, ik heb er namelijk ook een korte vlog over gemaakt:

Versierde paarden

Het mooiste aan ringrijden vind ik toch wel de paarden. De paarden zijn allemaal stuk voor stuk versierd. Dit is zelfs één van de regels van ringrijden! Dus de manen worden gevlochten en ze krijgen mooie linten in het haar. Pretty!

Versierde paarden bij Ringrijden

tip: Ringrijden in zijn volle folklore!

Ook eens kijken bij ringrijden? Ga dan zeker in Middelburg kijken op de 2e folkloristische dag. Op donderdag 16 augustus wordt op het Molenwater een grote traditionele ringrijderij waar de ruiters gekleed zijn in traditionele Zeeuwse klederdracht. Ook zijn natuurlijk de paarden extra versierd met gevlochten staarten en bloemen in de manen. Ook wordt hier gedaan aan sjees rijden, waarbij een koppel in een soort kar (sjees) zitten en de passagier met een korte lans de ring probeert te steken. Een fantastisch feest waar je even terug kan gaan in de tijd. Komt dat zien!
Waar en wanneer kan ik nog meer Ringrijden in Zeeland vinden?


Je mag al ringrijden vanaf het jaar waarin je 12 jaar wordt. Nog net niet oud genoeg? Dan kan je al wel meedoen met ringlopen. Kan je alvast oefenen op je eigen twee benen om een lans door dat ringetje te steken.

Op ZeeuwsenZO vind je natuurlijk ook een Agenda met data van alle wedstrijden Ringrijden in Zeeland! Klik hier »

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.