Vlog – Bolussen bakken en proeven

Location: 3 min read6.8K views

Afgelopen zaterdag was het Bolusdag bij Bakkerij Boer in Goes. Op deze dag kon je bolussen bakken én proeven. Ook door mij: en dat voor de allereerste keer! Ik heb er maar gelijk ook een eerste vlog van gemaakt.

Voor het eerst een bolus eten

Oké, ik had dus echt nog nooit een bolus gegeten en stiekem vind ik nieuwe dingen proberen best spannend. Ik ben daarin gewoon typisch zo’n Brabantse boer en ‘wa dun boer niej kent da vreêttie nie’. Maar op de Bolusdag kon je naast bolussen bakken ook meestemmen wie nu de beste Bolusbakker van 2016 is en tja, daarvoor moet je proeven. Voor mij een ideaal moment om toch eens die Zeeuwse lekkernij te proberen.

Workshop Bolussen bakken

Na de zoete happen van drie bolussen van drie verschillende bakkers mochten mijn zus en ik ook zelf aan de slag. We hadden ons namelijk opgegeven voor een Workshop Bolus bakken. Short om, bordje erbij en hop richting de lange tafels in de bakkerij. Hier hadden de bakkers het meeste werk al voor ons gedaan, waardoor we eigenlijk alleen nog meer hoefde te rollen en te drollen. Drollen? Ja, een bolus krijg je eigenlijk door een lange sliert brooddeeg door suiker te rollen en dan als een drolletje te draaien. Klinkt smakelijk toch.

Hoelang bolussen bakken in de oven?

Na het draaien gingen ‘onze’ bolussen in de oven. Ik heb me door de bakker laten vertellen dat dit het beste kan in een ronddraaiende oven. Hierdoor wordt namelijk de hete lucht beter verdeeld en worden de bolussen aan alle kanten lekker plakkerig. In de bakkerij hebben ze trouwens een speciaal bolus programma voor in de oven. Hun advies: 7 minuten op 230 º voor de lekkerste bolussen!

Zelf bolussen bakken

Wij hoefden maar 7 minuten te wachten op onze zelf gebakken bolussen, maar dit is thuis niet zo. Toen ik vroeg hoe lang een bolus bakken ‘normaal’ duurt, was het antwoord 2 uur! Eerst moet immers het brooddeeg gemaakt worden, daarna het suikermengsel en dan moet ook nog het deeg goed rijzen. Niet echt iets om even vlug te maken als je onverwachts visite krijgt.

Wil jij thuis bolussen bakken? Bekijk dan hier een Zeeuwse Bolus Recept

Bolussen bakken met de GoPro

Mijn vriend kwam voor de Bolusdag thuis met een GoPro Hero 4 en ik vond het zo’n leuk speeltje dat ik het gelijk meenam naar de workshop. En als we dan toch aan het filmen zijn, waarom zou ik er dan niet gelijk een vlog van maken? Dit heb ik dan ook de laatste dagen gedaan. Ik denk dat het een leuke registratie is geworden van mijn eerste keer bolussen proeven en bakken. Maar ik moet je waarschuwen: het geluid van een GoPro is niet geweldig. Wel tof is dat het cameraatje een veel wijder shot maakt dan je denkt. Hierdoor kan je het prima gebruiken om met je eigen uitgestrekte selfie-arm te filmen. Zet er alleen wel een muziekje onder of vraag net als ik aan je vriendje of hij het een beetje kan fiksen.

Mijn eerste Vlog – Bolussen bakken en proeven

Net als de eerste keer een bolus proeven, vind ik het ook best spannend om mijn eerste vlog te posten. Maar weet je wat: gewoon ogen dicht en doen! Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervan vinden. Een ding is zeker: de volgende keer neem ik een goede microfoon mee 🙂

Ps. Mijn eigengemaakt bolussen waren enorm zoet en lekker! Mijn vader heeft ze bijna allemaal opgegeten 😀

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Corine
  1 juni 2016

  Ohhh, stoer dat je een vlog hebt gemaakt! Super leuk!
  Ik vind bolussen niet lekker, doe mij maar chips 😉

  • graceschouteren
   2 juni 2016

   Haha, ’s avonds voor de tv heb ik ook nog steeds liever een bakje chips. Maar rond 11 uur bij de thee (of koffie) is een bolus zeker niet verkeerd ? Leuk dat je mijn vlog gezien heb! Ik vond het echt super spannend.