Straô op Schouwen: een Zeeuws dorpsfeest met gewassen voeten

Location: 3 min read474 views

Versierde paarden, witte broeken, koperen toeters en een rit door de branding om ‘de voeten wassen’. Dat is in het kort Straô. Traditiegetrouw begint de eerste straô in het Schouwse dorp Renesse. Hier was ik dan ook bij afgelopen zaterdag, samen met mijn vlog-camera(man). Want jawel, er staat weer een nieuwe vlog online!

Bekijk de VLOG »

Wat is straô?

Straô (of het “straô-rieën”: strand rijden) was en is een dorpsfeest dat is ontstaan uit een eeuwenoude traditie van ‘de voeten wassen’. Vroeger na de winter reden jonge boeren en knechten in een grote stoet met de werkpaarden de zee in om de voeten van de paarden te wassen en daarna reed men weer terug naar het dorp. Met hier en daar een tussenstop natuurlijk bij een cafeetje.

Tegenwoordig is deze Zeeuwse traditie nog steeds een rit door de branding met daarna een drankje erbij. Ook zijn de paarden mooi versierd en is het één grote happening. Met een hoop toeschouwers op het strand, allemaal spelletjes in het dorp, ringrijden voor kinderen en een groot dorpsfeest. Die versieringen zijn overigens ook zeker belangrijk, want er loopt een jury rond en je kunt er prijzen mee winnen.

Strao Renesse 2017

Waar komt straô vandaan?

Waar dit dorpsfeest vandaan komt? Nou, hiervoor moet je een heel eind terug in de tijd. Volgens sommigen zelfs helemaal terug naar de Romeinen. Heel vroeger leefden er namelijk Germanen op Schouwen en deze eerden met het benen wassen de lente en hun goden. Een andere optie is dat het kwade geesten afweert. Het meest bekende verhaal zegt weer dat het is ontstaan doordat vroeger de werkpaarden de hele winter op stal stonden. Hierdoor kregen ze last van wondjes rond de hoeven en de wandeling door de zee is goed voor die wondjes.

Kortom, de oorsprong is een beetje onduidelijk. Wat wel duidelijk is dat straô een dorpsfeest is dat je zeker eens moet meemaken. Of rij eens mee. Dit jaar deden er alleen al in Renesse zo’n 85 paarden mee en in Noordwelle minstens 150(!). Oh, en het feestje nadien is ook heel erg gezellig 🙂

Even kieken bij Straô in Renesse

Dit Zeeuws (of misschien eerder Schouws) feest moest ik natuurlijk ook eens meemaken. Dus afgelopen zaterdagmorgen vertrok ik samen met mijn vriend richting Renesse.

Strao Renesse 2017 ZeeuwsenZO

Op weg naar de manage kwamen we al veel versierde paarden tegen en ook boerin Bertie. Zij probeerde mij nog het woord ‘straô’ goed uit te spreken, maar dat was wat moeilijker dan gedacht. Nadat de ruiters vertrokken op hun tocht, vertrokken mijn vriend en ik richting het strand.

Strao Renesse Boerin Bertie

Op het strand stonden al tientallen mensen te wachten op de stoet, die even na half twaalf aankwam op het strand. Met z’n allen liepen we de paarden achterna richting de zee om ‘het wassen van de benen’ dan ook echt te aanschouwen. Ik moest nog een enkele keer uitwijken voor een paard dat liever niet het koude water inging. Maar lachen was het zeker. Alleen een beetje jammer van de mist.

Strao Renesse 2017 ZeeuwsenZO

Op het strand kwamen wij ook nog mensen tegen uit Rotterdam. Die waren vorig jaar toevallig een dagje in Renesse met straô en vonden dat zo gezellig, dat ze er nu speciaal een weekendje in Zeeland voor geboekt hadden. En volgens mij is het ook een leuk uitje voor kinderen, zij vonden het namelijk allemaal erg “leuk”.

Wist je trouwens dat In Renesse de dominee nog een extra element aan straô heeft toegevoegd: namelijk ook zelf de voeten te wassen. Ook ik ging nog even met de blote voeten de zee in om de boze geesten te verjagen. Je weet immers maar nooit!

Bekijk de VLOG »

Strao Renesse Vlog ZeeuwsenZO

Wanneer is het Straô 2018?

Vandaag de dag kun je straô nog in zes dorpen op Schouwen meemaken. Renesse is elk jaar de eerste aan de beurt en in 2018 is dat op 3 februari. Op 10 februari is Burg-Haamstede aan de beurt. In Noordwelle kun je genieten van dit nieuwe erfgoed op 24 februari. Op 3 maart is het in Ellemeet en op 10 maart in Scharendijke. Op 17 maart is de laatste straô van dit jaar in Serooskerke.

Ben jij al weleens naar Straô geweest of lijkt het je leuk? Laat dan zeker hieronder een berichtje achter.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.