5x Films met een Zeeuws tintje

2 min read631 views

Heb jij de romantische film ‘Weg van jou’ al gezien? Nee? Snel naar de bios dan! Deze romcom speelt zich namelijk af in Zeeuws-Vlaanderen en het is altijd leuk om ‘ons’ Zeeland te zien stralen op het witte doek. En deze is niet de enige film met een Zeeuws tintje 😉

Benieuwd over welke Zeeuwse films ik het dan heb? Maak dan die een bak popcorn alvast klaar, ploef neer op de bank en geniet van prachtige Zeeuwse landschappen, Zeeuwse liefdes, grappige Zeeuwse personages, keigoede Zeeuwse pareltjes en de indrukwekkende Zeeuwse geschiedenis.

Hieronder mijn lijst vol topfilms met Zeeland in de hoofdrol!


Weg van jou

‘Weg van jou’ van Jelle de Jonge is de allernieuwste film dat zich afspeelt in Zeeland. In deze romantische film verhuist de stadse Evi (gespeeld door Katja Herbers) voor haar werk van Rotterdam naar Terneuzen. En jawel, dat is even wennen. Gelukkig is daar de Zeeuwse schipper Stijn (gespeeld door Maarten Heijmans).


De storm

Deze rampenfilm verteld het verhaal over de watersnoodramp door de ogen van Julia (gespeeld door Sylvia Hoeks). Julia raakt in het begin van de film zwanger van een vissersjongen en wordt hierdoor genegeerd en uitgespuugd door haar familie en buren. Tijdens de storm van 31 januari 1953 breken de dijken door en moet Julia met haar baby overleven in het water. Met bijzondere beelden van Zeeland onder water!


Dorsvloer vol confetti

Deze verfilming van de bestseller van Franca Treur gaat over de twaalfjarige Katelijne (gespeeld door Hendrikje Nieuwerf) die opgroeit in een strenggelovig boerengezin in Zeeland. En dat is niet gemakkelijk als enig meisje eind jaren tachtig. Natuurlijk inclusief dorpsroddels, bijbelverhalen en stiekem ook sprookjes.


Michiel de Ruyter

Wie kent deze zeeheld niet? Geen wonder dat er een megafilm over gemaakt is met natuurlijk Frank Lammers in de hoofdrol. In de film volgen we hem in zijn successen op zee en zijn leven thuis. Misschien niet geheel historisch correct, maar wel een prachtig Zeeuws spektakel!


Wilde mossels

Mijn absolute favoriet: ‘Wilde mossels’! Deze film van Zeeuw Erik de Bruyn is geïnspireerd op zijn jeugd in Bruinisse en werkelijk een pareltje. De film draait om een groep vrienden (gespeeld door Fedja van Huêt, Freek Brom en wederom Frank Lammers) die in hun conservatieve vissersdorp de boel een beetje op stelten zetten met motorracen en wilde feesten. Iets te wild zelfs..Veel kijkplezier!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.