Op bezoek bij Kat & Schotel

Location: 6 min read708 views

Kattencafés zijn hot! Het concept is overgewaaid vanuit Taiwan, naar Japan en vervolgens naar steden als Londen, New York en Amsterdam. Tegenwoordig staat ook Goes op dat lijstje. Hoe leuk is dat! Ik ging voor de opening op bezoek bij Quinta en Chantal die het eerste kattencafé van Zeeland geopend hebben.

Een kattencafé of “catfé” is eigenlijk net als elk ander cafeetje, maar dan met heel veel katten. Als kattenliefhebster vind ik dit dus echt een tof idee. Lekker een theetje drinken, wat lunchen en ondertussen lekker knuffelen en spelen met die lieve poezenbeesten. Dat klinkt toch geweldig. Daarbij werkt het ook nog eens ontspannend. Ideaal voor na een stressvolle werkdag!

Het eerste kattencafé van Zeeland

Ik was dan ook heel blij toen ik Quinta en Chantal tegenkwam op de kerstmarkt in Goes. Zij vertelden mij enthousiast over hun plannen om een kattencafé te openen in Goes. En jawel, dit zal dan het allereerste kattencafé worden van Zeeland. De naam: Kat & Schotel.

Nu zijn we een paar maanden verder en de dames hebben ondertussen al een duidelijk plan liggen, flink wat geld opgehaald door middel van crowdfunding en een locatie gevonden. Tijd dus voor een bezoekje aan huis om meer te weten over het kattencafé, de dames zelf en natuurlijk de katten. Want in Kat & Schotel zijn katten de baas!

First things first, wat voor kattencafé is Kat & Schotel?

“Het is een koffiebar, theehuis, een soort kleinschalig cafeetje waar je een bakje koffie kunt drinken, een theetje kunt drinken, een taartje kunt eten en er komt een kleine lunchkaart. En in dat cafeetje wonen katten. Eigenlijk wordt het een sociale ontmoetingsplaats en een ideale plek voor kattenliefhebbers. Het is ook zeker een fijn café voor mensen die zelf geen kat in huis kunnen hebben, zoals studenten die geen huisdier mogen hebben in hun studentenkamer. Maar bijvoorbeeld ook voor ouderen, die hun kat niet mochten meenemen naar het bejaardentehuis. Of heb je een partner met een allergie? Dan kom je toch gewoon bij ons voor wat kattenliefde. Gewoon zin in een goed kopje koffie, ook dan zit je bij Kat & Schotel helemaal goed.”

Wanneer dachten jullie: Ja, wij gaan een kattencafé beginnen?

“Wij hebben elkaar leren kennen vorig jaar op een verjaardag en dat klikten gewoon. We zijn allebei chronisch ziek en schrijven graag. Kijk, dan heb je al raakvlakken. Je voegt elkaar toe op facebook en toen werden we vriendinnen. Ook zaten we vanwege onze ziekte allebei thuis (Chantal is afgekeurd vanwege haar epilepsie en Quinta heeft de ziekte van Lyme). Maar we willen wel graag werken en aangezien we allebei van katten houden. Waarom dan geen kattencafé?”

Jullie zijn allebei chronisch ziek? Hoe gaat dat dan met het runnen van een eigen bedrijf?

“Samen zijn we gewoon één. Sommige mensen beginnen een bedrijf in hun eentje en wij vervullen die ene baan gewoon met zijn tweeën. We willen het allebei graag werken en doen wat we kunnen.”

Jullie willen ook graag een werkplek bieden voor mensen met een arbeidsbeperking?

“Ja klopt. Toen ik (Quinta) er zo beroerd aan toe was vier, vijf jaar geleden, verdween ook een groot deel van mijn sociale leven. Je hebt ook niet meer die werkomgeving en die contacten. Ik wilde toen graag vrijwilligerswerk doen, maar die lat lag nog zo hoog dat dat voor mij niet kon. Ik kwam er toen eigenlijk achter dat er eigenlijk heel weinig is .Ik (Chantal) heb zelf vrijwilligerswerk gedaan en dat is echt heel fijn. Je hebt dan gewoon je contacten en je zit dan niet alleen maar thuis. Wij willen daarom ook voor iedereen een plekje hebben. Al kan je maar 1 uurtje in de week een kat komen borstelen. Prima! Zo ben je toch lekker bezig en heb je weer even sociale contacten. Horeca is ook een zeer sociaal aangelegenheid. Mensen die veel thuis moeten zitten vanwege hun chronische ziekte of wat iemand maar kan mankeren, willen wij toch weer een beetje terug de maatschappij in te werken en wie weet waar dat toe kan leiden. Dat vinden wij beide heel belangrijk.”

Wie worden straks de ‘bewoners’ van het kattencafé?

“Er komen straks zes tot acht katten te wonen in het kattencafé. Op dit moment weten we nog niet welke katten dat worden, maar we gaan in elk geval een nieuw woonplekje geven aan asielkatten.Wat we wel weten is dat er een leuke mix gaat komen tussen oudere en wat rustigere poezen en de wat meer speelse katjes. Zo leer je ook de verschillende kanten van een kat kennen. Hiervoor werken we samen met het dierenasiel Walcheren. Zij kijken met ons mee welke katten er geschikt zijn om te adopteren. Daarbij kijken ze naar factoren als: kunnen ze goed met andere katten overweg? Hoe sociaal zijn ze? Kunnen ze met kinderen overweg?  We gaan daar zeker een grote hulp aanhebben.”

Ik kan me goed voorstellen dat ik straks helemaal verliefd word op een kat en die graag mee naar huis wil nemen?

“Dit is zeker bespreekbaar. We moeten dit natuurlijk wel even overleggen met het asiel en kijken of jouw huis ook echt geschikt is voor de kat. Zij of hij staat immers voorop. Maar het is eventueel wel mogelijk om een kat uit het kattencafé te adopteren.”

Waarom moet een kattencafé trouwens ook echt in Zeeland komen?

“Zeeland loopt een beetje achter in heel veel dingen, maar waarom ook niet?

En is Zeeland er ook klaar voor denk je?

“Ja, als we kijken naar de reacties is dit zeker zo. Toen het idee bekend werd, hebben we enorm veel enthousiaste reacties gekregen. Die waren echt super leuk. Mensen waren echt blij dat er eindelijk ook een kattencafé in Zeeland komt. Natuurlijk horen we ook nog weleens reacties als “eng” of “raar”, maar over het algemeen vind iedereen het leuk. Zeeland is er duidelijk klaar voor. ”

Jullie zijn aan de slag gegaan met crowdfunding om dit project te kunnen realiseren. Hoe is dat gegaan?

“Dat is eigenlijk heel goed gegaan. We hebben bedankjes zelf gemaakt en als mensen een donatie gaven, mochten ze een bedankje uitzoeken. Zoals oorbelletjes, een kattenspeeltje, een tas en nog meer dingentjes. Dat is nu afgelopen en we hebben er € 6.402 mee opgehaald. We zijn er echter nog niet en mensen kunnen nog altijd doneren. Ook zoeken we nog hulp bij de verbouwen. Zo moet er een goede vloer komen, een keuken komen, een deursluis … Eigenlijk moet alles er nog komen. Dus mocht iemand iets weten, alle tips zijn welkom.”

Naast kattencafés bestaan er nu ook honden-, konijnen- en egelcafés. Zit er bij jullie in de toekomst ook nog een uitbreiding in?

“Egelcafés – lacht – daar had ik (Chantal) nog niet van gehoord. We hebben het overigens al wel over een uitbreiding gehad hoor. We willen stiekem gewoon een heel imperium beginnen, maar dan beginnen we met schapen. Schaap & Schotel.” En de dames lachen. “Nee hoor, we hebben daar nog geen enkele ambitie voor.”

Kat & Schotel is doordeweeks open van 10:00 en 16:00 uur!

Opp de koopavond ook van 17:30 tot 21:00 uur. Zaterdag kan je een uurtje langer knuffelen tot 17:00 uur.

Of gewoon op de hoogte blijven van alle deals en schattige kattenfoto’s? Like dan snel de facebook-pagina of bekijk de website van Kat & Schotel.


[vc_row css=”.vc_custom_1485625266810{border-radius: 10px !important;}”][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-github-alt”]

Over de dames:

Chantal is 32 jaar, heeft epilepsie en blogt hierover op Leven met epilepsie. Ze drinkt het liefst bosvruchten thee en heeft thuis drie lieve katten: Sandokan (8), Safira (3) en Sanura (2).

Als ze zelf een kat zou zijn, zou ze lekker luieren, knuffelen en spelen. Aandacht vragen zoals haar kat Sanura zou ze echter niet doen.

Quinta Kat&Schotel

Quinta is 27 jaar en is momenteel verslaafd aan Chococino. Ze heeft de ziekte van Lyme en twee knappe katten: Jessie (4) en Vince (2).

Als ze zelf een kat zou zijn, wil ze echt niet alleen lui op de bank liggen, maar echt druk zal ze ook niet zijn.

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Anne van A-typist
  17 februari 2017

  Wat een super leuk initiatief en een al even zo leuk interview. 🙂 Ik heb je blog gedeeld op mijn Facebookpagina.

  • Grace
   17 februari 2017

   Dank je voor het delen en voor het compliment 😀