Gekookte mosselen: een superlekker en simpel recept.

2 min read1.2K views

Als echt Zeeuws meisje, staan mosselen altijd bovenaan mijn lijstje om te eten in de zomer. Het liefst die morgen nog uit de Oosterschelde gevist. Want, hoe verser hoe beter natuurlijk. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik nooit eerder zelf mosselen had klaargemaakt.

Dus met het recept van mijn moeder bij de hand stond ik in de startblokken. Maar het is zo makkelijk, dat kan jij ook thuis gewoon! Vandaag laat ik je dus het meest simpele (en lekkerste – vind ik!) recept zien met gekookte mosselen.

Simpel recept voor gekookte mosselen

Totale bereidingstijd: +/- 25 minuten

Ingrediënten:

voor 2 personen:
– 2 à 2,5 kg verse mosselen
– 400 gram soepgroenten (je kunt een zakje kopen of zelf ui, wortel, prei en selderij snijden)
– snufje peper
– de grootste soeppan die je kunt vinden

daisieskitchen.com mosselen gekookt recept makkelijk snel koken keuken zeeuws meisje mossels natuur

Bereiding:

Of je de mosselen nu recht uit de viskraam of voorverpakt uit de supermarkt haalt, het is belangrijk om ze eerst even goed te spoelen met water. Controleer direct of er nog pokken op de schelp zitten (die witte, keiharde ‘steentjes’. Je kunt ze eraf slaan door ze bijvoorbeeld tegen het aanrecht aan te tikken) of de mossel een baard heeft (ja écht! Die kun je er makkelijk uittrekken met je vingers) en of er geen mosselen open zijn. Pokken kunnen – als ze kapot gaan tijdens het koken – zorgen voor een iets té knapperige mossel (=niet lekker), baarden smaken ook niet lekker en als de mossel ongekookt al open staat betekent dat ‘ie dood is. Weggooien dus! Door alles nog even goed af te spoelen

daisieskitchen.com mosselen gekookt recept makkelijk snel koken keuken zeeuws meisje mossels natuur

Begin het vullen van de soeppan met een laagje soepgroenten. Dan een laagje mosselen en weer een laagje groenten. Zo vul je de pan tot ongeveer 3/4 vol. Doe de pan echt niet nokvol, want de schelpen gaan openstaan als ze gaar worden en dan kun je ze niet meer omschudden. Als laatst doe ik er nog een klein snufje peper op en dan kan de pan op het vuur. En nee, je hoeft GEEN water toe te voegen, want de mosselen koken zich in hun eigen vocht gaar!

Je kunt het vuur hoog beginnen. Wanneer de deksel wat wordt opgelicht door het vocht kun je de mosselen even omschudden in de pan en het vuur iets lager zetten. Herhaal dit tot het vocht 3x ‘omhoog’ komt en dan zijn je mosselen goed. Mocht je tijdens het eten een dichte mossel tegenkomen: ook die niet opeten.

Serveer met verse (oven)frietjes of brood en sausjes naar wens. Probeer bijvoorbeeld eens tzaziki of pittige tomatensaus. Eet smakelijk!

Aan het eind van de maaltijd nog mosselen over? Haal ze uit de schelp, bewaar ze in een bakje in de koelkast. De volgende dag opbakken met wat groenten. Heerlijk op de boterham.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.