Zeeuws woordje – Sukelô

1 min read490 views

Sukelô? Als ik het zo zie staan zegt het me echt niets, maar als je het probeert uit te spreken.. dan gaat er bij mij opeens een lampje branden.Bij jou ook? Dan weet je misschien al wel wat dit Zeeuws woordje betekent.

Wat betekent Sukelô?

Sukelô is Zeeuws voor Chocolade. Oh oh en dat komt mooi uit, want het is bijna Valentijnsdag. Waar maak je een vrouw immers blijer mee dan sukelô? (liefje als je meeleest: nutella, een ontbijt op bed of een ander cadeautje maak je me ook erg blij mee hoor!) Het Zeeuwse woordje van de maand is trouwens vooral bekend in Oostkapelle en bij vrouwen vermoed ik zo. Iemand sukelô?

Zeeuwse chocolade

Wist je trouwens dat Zeeuwse chocolade vroeger wereldberoemd was? In de 18de eeuw stonden er verschillende chocolademolens in Zeeland, waaronder in Middelburg. Door de dikke chocoladebrij in vormen te stollen, ontstonden speciale chocolade tabletten, die beroemd werden in binnen- en buitenland. Nu vind je nog steeds bijzondere Zeeuwse chocolade producten. Zoals bijvoorbeeld bonbons in de vorm van een Zeeuws knoopje of repen met Zeeuwse helden erop.

Welke smaak sukelô vind jij het lekkerst? Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag ZeeuwsenZO op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #ZeeuwsenZO.


Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂

[mc4wp_form id=”832″]

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.