Zeeuwse woordjes – Platte zeuge

1 min read901 views

Het nieuwe Zeeuws woordje van de maand is een echte winnaar. Letterlijk zelfs, want ooit won het de verkiezing voor mooiste Zeeuws dialectwoord. Vandaag vertaal ik dit woord voor je naar het Nederlands. Benieuwd wat het betekent? Lees dan snel verder.

Zeeuws woord platte zeuge

Wat betekent Platte Zeuge?

Een platte zeuge is een kleine harde borstel, zoals een schuurborstel waar je de aardappels mee schoonmaakt. Ook is het een schrobborstel voor in de tuin. Eigenlijk is het gewoon alle soorten borstels, klein of groot, zoals die maar harde haren heeft en stevig schrobt. En dat is nog niet alles! Platte zeuge heeft namelijk nog een betekenis en is tevens een ander woord voor pissebed.

Winnaar mooiste Zeeuwse woord

Platte zeuge werd in 2004 de winnaar van de verkiezing voor Zeeuws woord van het jaar. Deze verkiezing is overigens niet elk jaar, dus het woord platte zeuge is al enkele jaartjes de grote winnaar. Al zeggen insiders dat de eer eigenlijk is voor ‘hosternokke‘, maar een vloekwoord mocht niet winnen. Flauw zeg.

Welk Zeeuws woord vind jij de terechte winnaar? Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag ZeeuwsenZO op Instagram of op Twitter en gebruik @ZeeuwsenZO.


Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂

[mc4wp_form id=”832″]

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.