Kale & De Bril: the new chefs in town

Location: 6 min read763 views

Psstt.. wisten jullie al dat er een gloednieuwe zaak is geopend in Goes? Kale & De Bril opende op 2 januari 2018 de deuren aan de Piet Heinstraat en natuurlijk ging ik even een kijkje nemen. Onze culinair recensent Desiree ging uiteraard ook mee. En oh, wat was het eten lekker zeg! Ik vergat zelfs gewoon mijn wijn te drinken. That’s a first!

Uiteten bij Kale & De Bril

Kale & De Bril zit trouwens op de oude locatie van Le Beau, maar nu staan Marc Everse (de Kale) en Niek Traas (de Bril) in de keuken. Deze twee jonge Zeeuwse chefs zitten vol passie voor koken en zijn geen vreemden in de Zeeuwse keukens. In hun eigen restaurant zetten zij in een ontspannen sfeer een 3-, 4-, 5-, of 6-gangendiner voor je op tafel met lokale producten.

Het belangrijkste daarbij vinden ze dat ze gewoon lekker kunnen koken. En komt dat nu eens mooi uit, want wij houden van lekker eten! De gerechten zijn stuk voor stuk smaakvol, mooi gepresenteerd, van goede kwaliteit, met hier en daar nét even iets anders. De knipoog die kenmerkend is voor de twee heren die serieus van lekker eten houden, maar dit graag iets minder serieus brengen.

We zijn in elk geval zeer verrast over wat dit restaurant op tafel zet. Het stijgt boven menig restaurant uit, zonder chic en uitzonderlijk te worden. De ingrediënten worden met zorg uitgekozen, passend bij het seizoen en de combinaties zijn overdacht. Alles is zelfgemaakt, met een ‘simpele’ basis die wordt aangevuld vanuit smaak. De opmaak krijgt zeker aandacht, maar voorop staat de kwaliteit van het gerecht. Niet teveel poespas, geen niet herkennen producten op je bord, maar wel verrassen en out-of-the-box denken. Geen stijve bedoening, maar wel een warme en gemoedelijke sfeer. Uitermate geschikt voor ieder die van zowel lekker eten als tafelen in goed gezelschap houdt.

Het 6-gangen menu

Enthousiast schoven wij aan tafel, vol verwachting en niet helemaal wetende wat er komen ging. Het restaurant is van buitenaf niet heel duidelijk zichtbaar, maar stap binnen en je bevindt je direct in een fijne, warme ruimte. De zaak is stoer en stijlvol ingericht met robuuste tafels, bruine leren stoelen en toch ook veel groen. Er is een open keuken, een bar en een loungehoek die in het weekend verruild wordt voor een extra tafel. De ambiance voelt goed en is het resultaat van zowel het interieur als zeker ook de warmte van Marc, Niek en Jordi (die ons bediende) zelf.

Om te beginnen

We startten met wat kleine hapjes. Direct is te zien dat de Kale & de Bril aandacht schenken aan de wijze van presenteren van de gerechten. Drie verschillende bakjes, waarop de hapjes met zorg gelegd zijn. We beginnen met proeven van de macaron gevuld met oude kaas. De macaron is lekker knapperig en de combinatie van zoet met hartig valt bij ons in de smaak. Ook het poffertje van aardappel smaakt goed en als laatste proeven we de tortilla met smeuïge humus van zoete aardappel. Een goed begin!

Wijntje erbij?

Bij lekker eten, hoort natuurlijk ook een bijpassend lekker wijntje. Wij bestellen daarom ook het wijnarrangement erbij. Maar aangezien we met de auto waren vroegen we wel naar de BOB-variant, want te veel wijn is in de auto juist niet fijn. Jordi begrijpt ons helemaal en schenkt netjes maar een half glaasje in van onze eerste wijn: een witte wijn van een prinsessendruif met een frisse aroma van citrus en appel.

Amuse

Als amuse komt een grote steen op tafel met een sperzieboontjes in bacon gerold. Hier komt zo’n knipoog naar voren, de bacon is namelijk vegetarisch, bereid van wortel. Bovenop een toefje sambalmayonaise. Helaas is het lekkers in twee happen op.

Voorgerecht

Daarna verschijnt als voorgerecht een huis gepekelde en gerookte zalmfilet, op een bedje van aardappelsalade, met mosterdmayonaise, mosterdzaadjes en bovenop de zalm krokante stukjes aardappel. De zalm is zacht en smaakvol en de knapperige stukjes aardappel maken het gerechtje af. Het gerechtje is mooi gepresenteerd en afgewisseld met wederom een heerlijke bijpassende witte wijn is het één en al genieten.

Ook het broodje, geserveerd met boter, olijfolie en grof zeezout smaakt ons goed. Sowieso ben ik dol op brood! Het broodje is nog wat warm, en bij het zeezout zat een ieniemienie schepje . Zo schattig!

Tussengerecht 1

Het eerste tussengerecht is een bloemkoolcrème en geroosterde bloemkool met zoetzure champignons, gebrande paddenstoelen en beurre noissette saus. Dit tussengerecht is het eerste warme gerechtje. De bloemkoolcrème is zacht van smaak en samen met de champignons en paddenstoelen oogt en proeft het winters.

Tussengerecht 2

Bij het tweede tussengerechtje wordt een soepele rode wijn met een kersensmaakje geschonken. Super lekker! Maar ik vergat gewoon mijn wijn te drinken, want de eendenborstfilet was echt om je bord bij af te likken. De presentatie van dit gerechtje is ook super, de kleuren spatten van het bordje, zeker wanneer de chef (Marc) aan tafel het gerechtje afmaakt met een diep rozerode bietensaus. De smaken zijn intens en puur, passen goed bij elkaar en wij genoten volop van dit vleesgerechtje.

Na de zalm en de eendenborstfilet is de toon gezet. Wat een heerlijke gerechten. We vragen ons af wat er nog meer op ons af komt, want dit lijkt moeilijk te overtreffen!

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht volgt; gebakken kabeljauwfilet met een crème van knolselderij, zoetzure knolselderij blokjes, schorseneer en een jus des veau met truffel. De kabeljauw is zacht, goed van smaak en erg lekker in combinatie met de jus. De zoetzure knolselderij blokjes zijn fris en knapperig, wat een lekkere bite geeft aan het gerecht. Het hoofdgerecht wordt vergezeld door een Chileense Chardonnay met hints van vanille en karamel. Zelf ben ik niet zo’n visfan, maar kan niet ontkennen dat de kabeljauw goed op smaak was. Desiree zat op en top te smullen en gaf een dikke duim omhoog.

Kaas!

Na het hoofdgerecht worden we verwend met een heerlijke zoete rode dessertwijn. Een momentje om te balen dat we met de auto zijn, anders hadden we wel een slokje extra genomen. Maar we zijn dus al toe aan het dessert? Oh, verrassing… Nog niet, er volgt een kaasplankje. Met zelfgemaakte tomaten-ui chutney en rodewijn siroop. Vooral het zoete van de siroop is erg lekker te combineren met de verschillende kazen. Ik proefde voor het eerst een schimmelkaas en was verrast hoe zacht en smaakvol schimmel kan zijn.

Dessert

En toen was het tijd voor het dessert! En daar kan ik heel kort over zijn. In één woord: Wow! Het dessert bestaat uit een cremeux van witte chocolade, stoofpeertjes, specerijen ijs en een crumble van pistache. Deze zoete afsluiter past helemaal bij de Kale & De Bril. Puur, smaakvol, verschillende structuren en een lust voor het oog. Wederom een gerecht om je vingers bij af te likken.

Ook uiteten bij Kale & De Bril?

Loopt het water al bij jou in de mond? Nog tot eind januari kun je genieten van bovenstaand 6-gangen diner voor slechts 50 euro! Daarna kun je bij Kale & De Bril in Goes elke twee weken weer een geheel nieuw menu proeven. Wij hebben alvast een sneak peak gekregen van de gerechtjes voor februari en ook dat zag er verrukkelijk uit.

Direct een tafel reserveren »


[vc_row css=”.vc_custom_1485625266810{border-radius: 10px !important;}”][vc_column][vc_message icon_fontawesome=”fa fa-cutlery”]

Informatie Kale & De Bril

Adres: Piet Heinstraat 3A, 4461 GL Goes
Telefoon: 0113 853 485
E-mail | Website | Dinerkaart

Openingstijden: de keuken is geopend van dinsdag t/m zaterdag tussen 17:30 – 21:00 uur.

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

What do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Gwen
    22 januari 2018

    Het restaurant zit er ook heel mooi en trendy uit!