Dé top bezienswaardigheden in Zierikzee

Location: 4 min read810 views

Wist je dat Zierikzee behoort tot de top 10 van de monumentensteden in Nederland? Met welgeteld 568 monumenten leidt een stadswandeling door deze historische stad je langs oude muren, historische poorten, gotische kerken, dikke toren en draaiende molens. Dit zijn dé top bezienswaardigheden in Zierikzee.

1. Dikke Toren

Wie aan Zierikzee denkt, denkt natuurlijk aan haar dikke toren. Deze bijzondere kerk heet eigenlijk de Sint Lievensmonstertoren en is zo’n 62 meter en 279 treden lang. De Brabantse gotiek stamt uit de 16e eeuw. De toren staat nog stevig en te beklimmen vanaf Pasen tot en met oktober.

2. De nieuwe kerk

Eigenlijk stond aan de toren eerst nog een kerkgebouw. Deze is echter afgebrand en nu staat er de nieuwe kerk naast. De kerk lijkt wel op een Griekse tempel. Overigens staat deze kerk nu los van de toren, want men was bang dat alleen het aanleggen van het fundament van die toren zo ingrijpend zou zijn dat de kerk zou kunnen verzakken.

3. Stadpoorten

In Zierikzee zijn nog drie van de zes oude stadspoorten te vinden, waarvan de Zuidhavenpoort de grootste is. De kans bestaat dat deze poort ook de eerste is die je ziet, wanneer je het oude centrum inloopt en dat is over de oude ophaalbrug nog extra leuk ook! De poort telt drie verdiepingen en is gebouwd begin de 14e eeuw. Ernaast kun je ook een poortje door de reconstrueerde stadsmuur. Bij de poort ligt tevens de Oude haven van Zierikzee, inclusief oude schepen en statige huizen.

Weetje – Het bronzen vrouwenstandbeeld van kunstenaar Ad Braat is een herinnering aan de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Op de sokkel lees je af ‘Beproefd maar niet gebroken’.

De Noordhavenpoort dateert tevens uit de 14e eeuw en is een dubbele poort. Hierdoor stap je dus eerst op een soort schattig binnenpleintje. Doordat de twee ingangen niet tegenover elkaar liggen – want zo kon de vijand niet rechtstreeks door de poorten de stad inschieten – lijkt het net alsof je even helemaal terug ga in de tijd.

Als laatste is er nog de Nobelpoort aan de andere kant van de stad. Deze zul je vast en zeker kennen als je vanaf het Noorden naar Zierikzee komt. De poort heeft twee torens, maar is wel een beetje uit de ‘looproute’ van een stadswandeling. Leuk weetje: volgens de legende is een van de torens met een kleine knik gebouwd, omdat de poort gebouwd werd op initiatief van twee nobele dames waarvan er één behoorlijk krom liep.

4. Het Havenplein

Het Havenplein bruist en staat vaak vol terrasjes. Het is dan ook een heerlijk plekje om even te drankje en hapje te doen, terwijl je geniet van al die pracht en praal om je heen. Zierikzee was vroeger namelijk een welvarende handelsstad en dat zie je hier nog terug aan de imposante huizen vol sierlijke details op de gevels. De Gasthuiskerk is verder een highlight van het Havenplein. Dit gebouw dateert van de tweede helft van de 14e eeuw en diende als onderkomen voor zieken en arme vreemdelingen, maar daarna werd het in gebruik genomen als kapen en er werd ook nog handel gedreven.

5. Scheve huisjes

Valt het je al op dat de huizen in Zierikzee scheef zijn? Geen nood, ze zijn niet aan het verzakken. Ze zijn dus echt met opzet zo gebouwd. De stenen zijn namelijk erg dorstig en door de gevels vooruithangend op te bouwen, valt er minder regenwater. Grappig hé.

6. Het Stadhuis

In het 16e eeuwse stadhuis zijn de schatten van de stad te bewonderen, maar is ook een renaissance schat van buiten met onder andere afbeeldingen van Kiezer Karel V en zijn zoon Filips II. De toren, die boven de stad uitsteekt heeft een achthoekig platform met daarop een vergulde Neptunus, een symbool van de binding van Zierikzee met het water. Binnen is het Stadhuismuseum, waar het verhaal wordt verteld van Zierikzee.

7. Het Gravensteen

Het Gravensteen is de oudste gevangenis van Zeeland! Oorspronkelijk was het een stenen huis van de graaf in de 16e eeuw, maar de eerste verdieping en de zolder deed dienst als gevangenis. Je vind er zelfs nog allemaal inscripties met namen, jaartallen en afbeeldingen van honderden gevangen.

8. Molen den Haas

Een herkenbaar beeld in de haven is de molen den Haas. Deze karakteristieke ronde stenen stellingmolen uit 1727 is nog in perfecte staat en werd vroeger gebruikt om graan te malen. Leuk weetje: de molen heeft een vlucht van 23,80 meter!

9. De Nieuwe Haven

Op een zonnige dag langs de Nieuwe Haven lopen is in één woord: heerlijk. Je vindt hier vele terrasjes aan het water, kunt prachtige jachten spotten of als je verder over de dijk wandelt genieten van een prachtig uitzicht over de stad en het de zee. Pak ook gerust een rondvaart mee of ontdek klassieke Zeeuwse platbodems en andere historische schepen bij de Museumhaven.

10. Plein Montmaetre

Nieuw op het lijstje is Plein Montmaertre. Dit pleintje dateert uit 2012 toen er nieuwe pandjes de oude vervallen pakhuizen vervingen. En die parkeerplaats, dat werd dus een schattig pleintje met fonteintje en leuke kunstenaarsmarktjes. Nu is het een soort kunstkwartier, met terrasje en een fijn sfeertje.

Booking.com

Heb jij nog een top tip over Zierikzee? Mail dan zeker de redactie of stuur ons een berichtje op facebook.

Meer lezen over deze historische stad of weten wat er te doen is in Zierikzee? Bekijk hier het overzicht »

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.