ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Volg ons
ZeeuwsenZO

Voel je thuis in Zeeland

ZeeuwsenZO
  • Agenda
  • Waar gaan we heen?
    • Domburg
    • Goes
    • Hulst
    • Middelburg
    • Renesse
    • Veere
    • Vlissingen
    • Het strand
  • Wat gaan we doen?
    • Bezienswaardigheden
    • Festivals
    • Proeven
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Met kinderen
  • Waar gaan we eten?
  • Waar gaan we slapen?
  • Wat zeggen ze?
Zeeuwse Bolussen informatie en geschiedenis
  • Zeeuwse kost

Zeeuwse Bolussen

  • 25 mei 2016
  • Grace
Total
0
Shares
0
0
0

“Zijn er bolussen?” Het is de standaard vraag van mijn vader tijdens het klussen. Oh, wat kan hij smullen van deze Zeeuwse lekkernij. Maar wist je dat de Zeeuwse bolus van origine helemaal niet Zeeuws is?

Een Joods broodje

Van origine is de bolus Joods. En bolus is ook een Jiddische naam dat trouwens weer afkomstig is van het Spaanse woord bollo, dat ‘fijn broodje’ betekent. En dat is het natuurlijk ook: een fijn broodje om te snoepen.

Bolussen in Zeeland

Waarschijnlijk werd de bolus voor het eerst in Zeeland gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw. In deze tijd leefde er Sefardische bakkers (joodse bakkers uit Portugal) in Zeeland die de bolus introduceerde en de hedendaagse Zeeuwse bakkers baseren nog steeds hun geheime recepten op die traditionele joodse kunst van het bolus bakken.

Bolussen over de hele wereld

Maar de bolus werd niet alleen geïntroduceerd in Zeeland. Ook in Parijs, Jeruzalem, Moskou en zelfs New York vind je bolussen. De bolussen in New York zijn trouwens even stroperig als de Zeeuwse bolus, maar dan nog zoeter en twee keer zo groot! Ook zeker lekker om een keer te proeven.

Zeeuwse bolussen traditionele lekkernij op een roze servet

Zeeuwse bolus

De Zeeuwse bolus is bekend als stroperig, plakkerig, zoet en heerlijk voor bij de koffie. Binnen Zeeland bestaan er echter diverse soorten bolussen. Elke bakkerij heeft een ander recept en ook de ingrediënten kunnen verschillen. Standaard worden bolussen gebakken van wit brooddeeg dat gerold is met bruine basterdsuiker. Maar sommige bakkers gebruiken een ander suikermengsel of voegen bijvoorbeeld kaneel toe.

Met boter?

Ook wordt de Zeeuwse bolus op verschillende manieren gegeten. Ik heb me laten vertellen dat de onderkant besmeren met boter bijvoorbeeld iets typisch Walchers is. En nu vraag ik mij af: hoe eet jij het liefst je bolus?

Ps. 28 mei 2016 was het trouwens Zeeuwse Bolusdag en ik heb daar een workshop bolus bakken gedaan. Smullen! Bekijk hier de vlog!


 

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Avatar foto
Grace

Grace is voor de liefde verhuisd naar Zeeland, waar ze woont samen het haar vriend en kat in een monumentaal huisje. Naast klussen, verbouwen en knuffelen met de kat is ze graag creatief bezig in huis. Van DIY's tot makkelijke knutsels. Ook trekt ze er graag op uit in Zeeland om de tofste hotspots, festivals en winkels te ontdekken.

Ook leuk om te lezen
Mossels: 5x mijn favoriete mosselproducten
View Post

5x de leukste cadeaus voor de Mosselman

  • 22 mei 2020
recept-gekookte-mosselen
View Post

Gekookte mosselen: een superlekker en simpel recept.

  • 24 mei 2019
View Post

Zeeuws ontbijtje op bed

  • 23 juli 2017
Zeeuwse mosselen informatie verschil hangcultuur bodemcultuur mosselseizoen
View Post

Ze zijn er weer: Zeeuwse mosselen!

  • 24 mei 2017
6x lekkere recepten met Zeeuwse spruitjes
View Post

6x lekkere recepten met Zeeuwse spruitjes

  • 4 januari 2017
Zeeuwse oesters
View Post

Zeeuwse oesters

  • 5 oktober 2016
Mosselen: wel of niet veilig om te eten?
View Post

Mosselen: wel of niet veilig om te eten?

  • 28 juni 2016
Zeeuwse bolussen bakken proeven workshop zeeland blog vlog
View Post

Vlog – Bolussen bakken en proeven

  • 1 juni 2016
2 comments
  1. Marjoleijn schreef:
    26 mei 2016 om 10:34

    Ik eet mijn bolus ook altijd met boter! Ik dacht dat dat iets Zeeuws was, maar blijkbaar is dat typisch voor het eiland waar ik ben geboren..

    Dit weekend had ik mensen uit Amsterdam op bezoek. Die hadden nog nooit van een bolus gehoord, maar vonden hem ook smullen!!

    Beantwoorden
    1. Avatar foto graceschouteren schreef:
      31 mei 2016 om 23:08

      Ik moet bekennen dat ik ook nog nooit een bolus geproefd had. Daar is echter afgelopen zaterdag verandering in gekomen. Nu nog een keertje met boter!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in

Voor de laatste Zeeuwse nieuwstjes en acties

ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Voel je thuis in Zeeland

Input your search keywords and press Enter.