Zeeuwse Bolussen

2 min read373 views

“Zijn er bolussen?” Het is de standaard vraag van mijn vader tijdens het klussen. Oh, wat kan hij smullen van deze Zeeuwse lekkernij. Maar wist je dat de Zeeuwse bolus van origine helemaal niet Zeeuws is?

Een Joods broodje

Van origine is de bolus Joods. En bolus is ook een Jiddische naam dat trouwens weer afkomstig is van het Spaanse woord bollo, dat ‘fijn broodje’ betekent. En dat is het natuurlijk ook: een fijn broodje om te snoepen.

Bolussen in Zeeland

Waarschijnlijk werd de bolus voor het eerst in Zeeland gebakken in de eerste helft van de zeventiende eeuw. In deze tijd leefde er Sefardische bakkers (joodse bakkers uit Portugal) in Zeeland die de bolus introduceerde en de hedendaagse Zeeuwse bakkers baseren nog steeds hun geheime recepten op die traditionele joodse kunst van het bolus bakken.

Bolussen over de hele wereld

Maar de bolus werd niet alleen geïntroduceerd in Zeeland. Ook in Parijs, Jeruzalem, Moskou en zelfs New York vind je bolussen. De bolussen in New York zijn trouwens even stroperig als de Zeeuwse bolus, maar dan nog zoeter en twee keer zo groot! Ook zeker lekker om een keer te proeven.

Zeeuwse bolussen traditionele lekkernij op een roze servet

Zeeuwse bolus

De Zeeuwse bolus is bekend als stroperig, plakkerig, zoet en heerlijk voor bij de koffie. Binnen Zeeland bestaan er echter diverse soorten bolussen. Elke bakkerij heeft een ander recept en ook de ingrediënten kunnen verschillen. Standaard worden bolussen gebakken van wit brooddeeg dat gerold is met bruine basterdsuiker. Maar sommige bakkers gebruiken een ander suikermengsel of voegen bijvoorbeeld kaneel toe.

Met boter?

Ook wordt de Zeeuwse bolus op verschillende manieren gegeten. Ik heb me laten vertellen dat de onderkant besmeren met boter bijvoorbeeld iets typisch Walchers is. En nu vraag ik mij af: hoe eet jij het liefst je bolus?

Ps. 28 mei 2016 was het trouwens Zeeuwse Bolusdag en ik heb daar een workshop bolus bakken gedaan. Smullen! Bekijk hier de vlog!


 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Marjoleijn
  26 mei 2016

  Ik eet mijn bolus ook altijd met boter! Ik dacht dat dat iets Zeeuws was, maar blijkbaar is dat typisch voor het eiland waar ik ben geboren..

  Dit weekend had ik mensen uit Amsterdam op bezoek. Die hadden nog nooit van een bolus gehoord, maar vonden hem ook smullen!!

  • graceschouteren
   31 mei 2016

   Ik moet bekennen dat ik ook nog nooit een bolus geproefd had. Daar is echter afgelopen zaterdag verandering in gekomen. Nu nog een keertje met boter!