ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Volg ons
ZeeuwsenZO

Voel je thuis in Zeeland

ZeeuwsenZO
  • Agenda
  • Waar gaan we heen?
    • Domburg
    • Goes
    • Hulst
    • Middelburg
    • Renesse
    • Veere
    • Vlissingen
    • Het strand
  • Wat gaan we doen?
    • Bezienswaardigheden
    • Festivals
    • Proeven
    • Shoppen
    • Uitjes
    • Met kinderen
  • Waar gaan we eten?
  • Waar gaan we slapen?
  • Wat zeggen ze?
Zeeuwse oesters
  • Eten & Drinken
  • Zeeuwse dingetjes
  • Zeeuwse kost

Zeeuwse oesters

  • 5 oktober 2016
Total
18
Shares
18
0
0

Ze staan bekend als lustopwekkers en zitten vol magnesium en zink: Zeeuwse oesters. Ze zeggen dat deze oesters in het juiste seizoen een goddelijke traktatie zijn en laat nu net dat seizoen zijn begonnen! Nu is dus zeker het moment om oesters te slurpen tijdens date-night. Pak alvast een glaasje Champagne erbij en lees meer over dit pareltje van de Zeeuwse kost.

De verschillende Zeeuwse oesters

In de Oosterschelde en de Grevelingen vind je twee soorten oesters: de gladde oester en de wilde oester. De wilde oester (ook wel bolle, holle of Japanse oester) noemen ze Zeeuwse creuses. De Zeeuwse creuse is in tegenstelling tot de gladde oester grillig van vorm en heeft een diepe schelp. De gladde variant is de Zeeuwse platte en vind je eigenlijk alleen nog in het Grevelingenmeer.

De smaak

De twee verschillende Zeeuwse oesters verschillen ook van (oester)vlees en smaak. Het vlees van de platte oester is beigekleurig en heeft een romige nootachtige smaak met een klein zoetje dat typerend is voor het Grevelingenmeer. De creuse is dan weer grijsachtig en heeft een zilte metaalachtige smaak dankzij het zoutgehalte in de Oosterschelde.

Oester steken

Toen ik nog in de horeca werkte, mocht ik Zeeuwse creuses regelmatig steken (openmaken). Deze zijn overigens moeilijker open te maken dan platte en was echt een stuk moeilijker dan gedacht. Je moet er immers ook aan denken dat je de schelp niet stuk maakt en er gruis bij het vlees komt. Kijk in elk geval altijd uit als je oester gaat open steken en gebruik het liefst een oestermes en een snijbestendige oester handschoen. Of anders minimaal een dubbelgevouwen theedoek.

Stap 1: leg de oester met de bolle kant naar beneden en de plattere kant naar boven; in één hand met speciale handschoen of in een dubbelgevouwen theedoek.

Stap 2: Bij de punt vind je de sluitspier en hierin steek je het oestermes tussen de twee schelpen. Wrik het mes voorzichtig heen en weer en draai het mes een kwartslag om de schelp open te krijgen.

Stap 3: Snij nu met de oestermes de twee schelphelften van elkaar en houd de oester goed recht.

Stap 4: Gooi de bovenste schelp weg en snij de oester los van de bolle schelp. Controleer ook even op gruis en of de oester nog goed is. En als je een slechte ertussen hebt zitten, dan ruik je dat gelijk (een zeer vies geurtje ruik je dan, in plaats van de zoutige zee).

Lukt het open steken niet? Leg dan de oesters 4 minuten in een stoommandje. De oesters gaan dan al zelf een stukje openstaan, zodat ze makkelijker te steken zijn.

Oesters serveren

Natuurlijk is het leukste om de oester ook mooi aangekleed op tafel te serveren. Leg de oesters op een serveerbord of hippe plank, strooi er wat peper over en een citroentje erbij. Ook lekker is frambozenazijn en sjalotjes. Maar het beste is natuurlijk dat glaasje Champagne erbij. Geen champagne fan? Dan kun je ook gaan voor andere bruisende wijntjes, zoals Cava.

Zeeuwse oesters kopen

Bij vrijwel iedere visboer vind je tijdens het oesterseizoen zowel Zeeuwse creuse als Zeeuwse platte oesters. Meestal zijn ze bij de visboer per stuk te krijgen. De echte visboeren zitten natuurlijk in Yerseke, waar de oesterputten zijn. Verser kan eigenlijk niet! Geen zin om de deur uit te gaan en/of wil je de oester graag thuisbezorgd krijgen? Dan zijn er nog diverse webwinkels, zoals Schmidt Zeevis, waar je diverse oester kan bestellen per 6 stuks. Je vind hier gelijk ook een steekmes en als je even belt dan hebben ze wellicht ook direct een handschoen voor je. En misschien goed om te weten als je gaat bestellen: de maat van de creuses wordt aangegeven als I, II of III, waarbij I de grootste maat is en III de kleinste.

Het oesterseizoen loopt van eind september t/m april en dan zijn de Zeeuwse oesters op z’n best!

Total
18
Shares
Share 18
Tweet 0
Pin it 0
Grace

Grace is voor de liefde verhuisd naar Zeeland, waar ze woont samen het haar vriend en kat in een monumentaal huisje. Naast klussen, verbouwen en knuffelen met de kat is ze graag creatief bezig in huis. Van DIY's tot makkelijke knutsels. Ook trekt ze er graag op uit in Zeeland om de tofste hotspots, festivals en winkels te ontdekken.

Ook leuk om te lezen
Mossels: 5x mijn favoriete mosselproducten
View Post

5x de leukste cadeaus voor de Mosselman

  • 22 mei 2020
recept-gekookte-mosselen
View Post

Gekookte mosselen: een superlekker en simpel recept.

  • 24 mei 2019
Deze zomer naar een food festval in Zeeland? 7x de leukste tips voor 2017!
View Post

Food Festivals in Zeeland: 7 tips voor 2019!

  • 1 april 2019
Zeeuws restaurant Morille in Koudekerke verrast met eten uit de natuur
View Post

Zeeuws restaurant Morille in Koudekerke

  • 18 februari 2019
Ringrijden Zeeuwse folklore sport in Zeeland
View Post

Ringrijden: een Zeeuwse volkssport met een luchtje

  • 15 augustus 2018
View Post

5x Zeeuwse knoop cadeautjes: leuk om te geven en te krijgen!

  • 19 juli 2018
Burger Bistro Middelburg Hotspot
View Post

Burger Bistro, Middelburg

  • 25 juni 2018
zeeuws woordje stuute
View Post

Zeeuws woordje – Stuute

  • 5 februari 2018

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in

Voor de laatste Zeeuwse nieuwstjes en acties

ZeeuwsenZO
  • Over ZeeuwsenZO
  • Disclaimer
Voel je thuis in Zeeland

Input your search keywords and press Enter.