Joepie! De echte Zeeuwse mosselen zijn weer te koop. Gisteren werden de eerste mosseltjes boven water gehaald en de smaak was volgens de kenners goed. Zilt en romig, precies zoals een mossel moet smaken.

Normaal start het mosselseizoen ergens in juli, of augustus, maar dan gaat het blijkbaar om bodemmosselen. In Zeeland is er ook nog zo iets als hangcultuur en deze mosselen zijn nu al groot genoeg om te eten. Lucky us!

Echte Zeeuwse hangmosselen

Die hangcultuurmosselen zijn absoluut 100% zeeuws, want nergens anders in Nederland kun je vissen naar deze mosselen. En zoveel vind je er ook niet. Slechts 3 procent van de Zeeuwse mosselen zijn namelijk hangcultuur en dat terwijl elders in de wereld dit de norm is. Het geluk wil dat Zeeland erg uniek is (uiteraard) en alleen hier ook bodemkweek mogelijk is. Oké, oké, als we die paar zeldzame plekjes in Engeland en Noorwegen even vergeten..

Hangcultuur versus bodemcultuur

De Zeeuwse bodemmosselen zijn de trotst van Zeeland en zouden zelfs de lekkerste mosselen van de hele wereld zijn. De hangmosselen kun je echter eerder eten, waardoor je nu dus al kunt genieten van verse mosselen. In tegenstelling tot de bodemcultuur, hangen deze soort mosselen aan koorden en groeien sneller dan op degene op de bodem.

Het verschil in kleur

Een bleke mossel is een mannetje en de oranje mosselen zijn vrouwtjes. Of tenminste dat zeggen ze. Niets is minder waar. De kleur heeft te maken met de zon. Net als wij kleuren mosselen in de zon en aangezien de hangmosselen meer zon krijgen, zijn ze ook meer oranje van kleur. De mosselen op de bodem van de Oosterschelde krijgen echter amper zon en blijven dus lekker bleek.

Het verschil in smaak

De verschillende soorten mosselen zien dus anders uit en smaken ook nog eens anders. Zo zijn hangmosselen lichter van schelp, voller van smaak en bevatten haast nooit zand. Lekker zilt en romig dus, zonder zand tussen de tanden. Toch zijn de bodemmosselen voor de meeste mensen pas écht lekker Zeeuws: met hun stevige, zwarte schelp en bleek vlees met een fijnere smaak.

Het mosselseizoen 2017

Welke Zeeuwse mossel je ook lekkerder vindt smaken, op de traditionele bodemmosselen is het nog even wachten tot het echte mosselseizoen begint. De kenners hopen op 28 juni. Nog even geduld dus. En tot die tijd, lekker genieten van de hangmosselen. Smakelijk!

Weet jij trouwens nog een lekker recept met mosselen? Laat het weten hieronder in de comments, tweet of vind me op instagram @zeeuwsenzo en wie weet wordt jouw recept binnenkort gefeatured op de blog.

Zeeuwse mosselen informatie verschil hangcultuur bodemcultuur mosselseizoen

Altijd als eerste op de hoogte zijn?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

8 comments

  1. Ik durfde nooit mosselen te eten, tot vorig jaar op een event…dacht probeer het toch en sindsdien ben ik verkocht! Mosselen zijn super lekker, ik maak ze alleen liever niet zelf klaar (smoes om gewoon uit eten te gaan haha) x

  2. Lekker! Ik lustte ze vroeger nooit maar tegenwoordig ben ik het wel gaan waarderen. Al heb ik ze nog nooit uit een pannetje met boter gegeten, alleen met andere zeevruchten in gerechten. Wist niet dat er een verschil was tussen bodemmosselen en hangmosselen dus heb ook nog eens wat geleerd vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

4 + 2 =