Ze zijn er weer: Zeeuwse mosselen!

2 min read640 views

Joepie! De echte Zeeuwse mosselen zijn weer te koop. Gisteren werden de eerste mosseltjes boven water gehaald en de smaak was volgens de kenners goed. Zilt en romig, precies zoals een mossel moet smaken.

Normaal start het mosselseizoen ergens in juli, of augustus, maar dan gaat het blijkbaar om bodemmosselen. In Zeeland is er ook nog zo iets als hangcultuur en deze mosselen zijn nu al groot genoeg om te eten. Lucky us!

Echte Zeeuwse hangmosselen

Die hangcultuurmosselen zijn absoluut 100% zeeuws, want nergens anders in Nederland kun je vissen naar deze mosselen. En zoveel vind je er ook niet. Slechts 3 procent van de Zeeuwse mosselen zijn namelijk hangcultuur en dat terwijl elders in de wereld dit de norm is. Het geluk wil dat Zeeland erg uniek is (uiteraard) en alleen hier ook bodemkweek mogelijk is. Oké, oké, als we die paar zeldzame plekjes in Engeland en Noorwegen even vergeten..

Hangcultuur versus bodemcultuur

De Zeeuwse bodemmosselen zijn de trotst van Zeeland en zouden zelfs de lekkerste mosselen van de hele wereld zijn. De hangmosselen kun je echter eerder eten, waardoor je nu dus al kunt genieten van verse mosselen. In tegenstelling tot de bodemcultuur, hangen deze soort mosselen aan koorden en groeien sneller dan op degene op de bodem.

Het verschil in kleur

Een bleke mossel is een mannetje en de oranje mosselen zijn vrouwtjes. Of tenminste dat zeggen ze. Niets is minder waar. De kleur heeft te maken met de zon. Net als wij kleuren mosselen in de zon en aangezien de hangmosselen meer zon krijgen, zijn ze ook meer oranje van kleur. De mosselen op de bodem van de Oosterschelde krijgen echter amper zon en blijven dus lekker bleek.

Het verschil in smaak

De verschillende soorten mosselen zien dus anders uit en smaken ook nog eens anders. Zo zijn hangmosselen lichter van schelp, voller van smaak en bevatten haast nooit zand. Lekker zilt en romig dus, zonder zand tussen de tanden. Toch zijn de bodemmosselen voor de meeste mensen pas écht lekker Zeeuws: met hun stevige, zwarte schelp en bleek vlees met een fijnere smaak.

Het mosselseizoen

Welke Zeeuwse mossel je ook lekkerder vindt smaken, op de traditionele bodemmosselen is het nog even wachten tot het echte mosselseizoen begint. De kenners hopen op 28 juni. Nog even geduld dus. En tot die tijd, lekker genieten van de hangmosselen. Smakelijk!

Weet jij trouwens nog een lekker recept met mosselen? Laat het weten hieronder in de comments, tweet of vind me op instagram @zeeuwsenzo en wie weet wordt jouw recept binnenkort gefeatured op de blog.

Zeeuwse mosselen informatie verschil hangcultuur bodemcultuur mosselseizoen

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Comments
 • irma ten napel
  24 mei 2017

  Mmmm binnenkort gaan we weer een grote pan mosselen koken, lekker met frietjes en een salade! Heerlijk! (en natuurlijk een glaasje wijn)

 • Bianca
  24 mei 2017

  Ik durfde nooit mosselen te eten, tot vorig jaar op een event…dacht probeer het toch en sindsdien ben ik verkocht! Mosselen zijn super lekker, ik maak ze alleen liever niet zelf klaar (smoes om gewoon uit eten te gaan haha) x

 • Jamey
  24 mei 2017

  Ik heb nog nooit mosselen gegeten. Ik hoorde dat het erg lekker is maar om nou te zeggen dat durf ik wel te proeven… Nee.

 • Fleur
  24 mei 2017

  Heerlijk! Helaas lust niemand ze hier in huis en eet ik ze dus alleen als ik uit eten ga

 • sabine
  24 mei 2017

  Ik ben nooit zo’n mosselfan geweest, maar ik hoor wel van veel mensen dat ze hier heel erg naar uit kijken!

 • Saranda
  24 mei 2017

  Ik hou van Zeeuwse mosselen, ik vind mosselen echt een lekkernij! 🙂

 • Anouk
  25 mei 2017

  Lekker! Ik lustte ze vroeger nooit maar tegenwoordig ben ik het wel gaan waarderen. Al heb ik ze nog nooit uit een pannetje met boter gegeten, alleen met andere zeevruchten in gerechten. Wist niet dat er een verschil was tussen bodemmosselen en hangmosselen dus heb ook nog eens wat geleerd vandaag.

 • Jolien
  28 mei 2017

  Oh dit lust ik écht niet haha! Ik baal altijd als andere mensen dit bestellen op restaurant, haha!

 • Marie
  8 april 2020

  Ik wist niet dat je aan de kleur van de mossel kan zien of deze een mannetje of vrouwtje is! Ik kan niet wachten tot het mosselseizoen weer geopend is. Dit keer ga ik ook meerdere recepten uitproberen die ik nog niet ken.