Zeeuwse woordjes – Koppejaege

1 min read480 views

Koppejaege. Blijkbaar is dit een Zeeuws werkwoord dat gebruikt wordt, voor iets dat ik best wel wat vaker mag doen. Maar eerlijk gezegd, laat ik het liever aan mijn vriendje over. Want wat als ik een spin tegenkom? Help! Gil! Weet jij al wat dit Zeeuws woordje betekent?

Wat betekent Koppejaege?

Koppejaege is Zeeuws voor ‘spinnenwebben verwijderen met een ragbol’ of te wel het verwijderen van spinnenrag. Volgens mijn Zeeuws woordenboek is dit woord vooral bekent in de omgeving van Goes en Wolphaartsdijk. Oh en wist je dat een spin in het Zeeuws ook wel een kobbespin is en een spinnenweb een kobbespinnette? Weer wat geleerd 🙂

Nog meer spinnenragen

Zelf ben ik meer bekend met spinnenragen of kortweg ragen als het gaat om het verwijderen van spinnenwebben van het plafond. Blijkbaar ook niet heel gek, als je bedenkt dat ragen in vrijwel elk Nederlands dialect voorkomt, zoals mijn eigen Brabantse taal (raoge). Maar ook in Drenthe (rage), Fries (reage) en ook in een deel van Zeeland! En nu ben ik benieuwd:

Wat zeg jij; koppejaege of ragen?


Meer Zeeuws leren? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox.

[mc4wp_form id=”832″]

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.