Zeeuwse woordjes – Maeneblusser
Maeneblusser. Als je laatst mijn blog gelezen hebt, dan weet jij waarschijnlijk al de betekenis van dit Zeeuwse woord. Of misschien ben je er zelf wel eentje. En, weet je het nu?
Wat betekent Maeneblusser?
Het Zeeuwse woord Maeneblusser is een bijnaam voor de Middelburgers. Hoe ze deze bijnaam hebben gekregen is een verhaal dat de meeste mensen liever niet willen horen. Maar stiekem is het wel erg leuk.
Het verhaal achter het woord
Het blijkt namelijk dat ooit lang geleden een Middelburger iets te diep in het glaasje had gekeken. Op weg naar huis in het schemerlicht keek de man nog even op de klok van de Lange Jan en zag tot zijn grote schrik dat de toren in brand stond. Hij sloeg alarm en de hele stad zag hoe de Lange Jan in brand stond (iets wat wel vaker gebeurde, dus best begrijpelijk :)). Met het vuur achter de ramen van de toren liep heel de stad uit om te helpen blussen. Hand tot hand gingen emmers water omhoog, maar toen kwam de nevel en daarmee het besef dat er helemaal geen brand was. Slechts de vurige gloed van de maan.
Niet de enige Maeneblussers
Middelburgers zijn overigens niet de enige Maeneblussers in het Nederlandstalige gebied. Ook Mechelaren worden vandaag de dag nog uitgescholden voor Maneblussers. Zij probeerden namelijk in 1687 de Sint Romboutstoren te blussen vanwege een rode gloed. Ook in Tienen gebeurde in 1722 hetzelfde en in Diest hebben de mensen zelfs geprobeerd de zon te blussen. Overigens gebeurde dit nog een keer in Edegem rond 1850. When will we even learn.
Nog meer Zeeuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw woordje in je inbox 🙂
[mc4wp_form id=”832″]