Dagje uit: Veere

Location: 4 min read486 views

Afgelopen vrijdag was ik een dagje naar Veere. Samen met mijn vriend maakte ik een mooie stadswandeling langs alle historische bezienswaardigheden van dit prachtige stadje. En ook nog lieve kleine winkeltjes.

Onze wandeling begon op de Kaai waar wij ook de auto geparkeerd hadden. Hier was het even genieten van de Campveerse toren en het mooie uitzicht op de haven. De kanonnen stonden paraat, de rondvaartboot vaarde weg en de terrasjes waren vol. Het was duidelijk een mooie zonnige dag.

Over de Kaai liepen we langs de Schotse Huizen richting het Stadshuis aan de Markt. Hier zit ook het Museum Veere, waar je onder andere de vergulde beker van Maximiliaan kan bewonderen. Verder zit aan de Markt Bakker Bliek, wat een leuke aanrader is voor de lunch, diverse winkeltjes en natuurlijk terrasjes.

Eenmaal aan het einde van de Markt gaan we rechts de Oudestraat in richting de Grote Kerk. Onderweg stoppen we even bij Oma’s Snoepwinkeltje. Een must-see als je in Veere bent. In dit kleine winkeltje vind je namelijk lekker ouderwets snoep en ook vanuit het raam kan je toverballen, kaneelstokjes en muisjes scoren. Yes!

Iets verder loop je recht op het Cisterne op. Deze waterput lijkt een beetje op een groot kapelletje en stamt uit 1551. Grappig feitje: het water is oorspronkelijk bedoeld om de wol te wassen.

We vervolgen onze weg richting de kerk en stuitten op het schattig winkeltje Le Casse-Croûte vol leuke en lekkere streekproducten. Jawel, allemaal typisch Zeeuws! Van de wijn, tot de pastasaus met zeewier. Marike, de eigenaresse, is erg hartelijk en zit vol leuke tips. En wist je trouwens dat de KLM al 10 jaar Zeeuwse wijn schenkt in het vliegtuig. Blijkbaar smaken ze dus ook goed in de lucht.

Tegenover is de ingang van de Grote Kerk Veere. Deze historische kerk uit de 15de eeuw is het symbool van de glorie en verval van de stad.

Als je het padje volg langs de kerk stuit je op de Kleine Kerk. De Kerk was namelijk veel te groot voor het kleine stadje Veere en daarom is de Kerk opgedeeld in twee delen: De Grote en Kleine kerk. De Grote Kerk houdt hierdoor eigenlijk het schap en transept in en het koor werd de Kleine Kerk.

Wie heeft er nog meer zo’n foto op een steen?

Even het koepeltje weer onderdoor de Kapellestraat in. Hier vind je iets verder op de hoek een tof winkeltje vol leuke hebbedingetjes en op de andere hoek de Peperboom. Hier kan je heerlijk rustig in de binnentuin zitten en genieten van een hapje en drankje. Een goed moment om even te stoppen 😉

In de tuin bij de Peperboom

Na even bijgetankt te hebben, lopen we weer verder naar de Kaai. Hier gaan we naar links en later rechts een padje op. Als je dit volgt kom je op een gegeven moment bij de Molenwal en een hekje richting de stadswallen. En ik zeg je één ding: dat was echt super leuk om te doen!

Poortje door

We liepen door het mooie landschap langs de molen, loslopende koeien, kanonnen, over een trekvlot en door een oude vestinggracht. Super kicken! Oké, ik voelde me echt even weer een klein kind. Je kan over de stadswallen trouwens een lange en een korte route lopen. Maar welke je ook kiest, zeker even langs (of eigenlijk door) de Stenen Beer lopen met zijn schietgleuven.

Vanuit hier loop je richting het Bastion, waar je op het terras kan uitpuffen bij de Werf of verder loop naar het verste puntje en daar geniet van het mooie uitzicht op Veere. (oh, er is ook een bankje, dus je kan hier ook zitten hoor) Zeker een fotomomentje waard!

Eenmaal klaar om weer verder te gaan, loop je over een toffe witte oude brug weer naar de Kaai. Hier ploften wij neer bij de Struyskelder. Een van mijn favo tentjes in Veere. Je kunt hier namelijk niet alleen lekker zitten op het terras voor, maar ook in de binnentuin of serre achter. En het leuke daaraan is; je kijkt dan uit op de Schotse Huisjes. Een beetje cultureel verantwoord terrasje pakken dus 😉

We bestelden in de serre een huisaperatiefje en kwamen even heerlijk tot rust. Als hoofdgerecht nam ik de hamburger (zo groot, dat ik het niet eens op kon) en Paco een curry. Het toetje werd een soort proefplankje met een velvet cake, citroentaartje en een cupcake met frambozen kletskop. Jammie! En toen zag ik ook nog dat je hier een bolustaartje van bakker Bliek kunt eten. Zeker weten dat ik hier daarvoor weer eens terugkom.

De avond was ondertussen gevallen, dus op naar de auto en weer terug naar huis. Lekker op bed bekeek ik alle foto’s die gemaakt zijn.

Wow, zo gaaf. Veere, wat ben je toch mooi!

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Comments
 • Annemarie
  8 augustus 2017

  Ik had nog nooit van Veere gehoord, maar wat een mooie plaats is het zeg! Hele leuke foto’s ook!

 • Homeofdaisies
  8 augustus 2017

  Zo’n mooie plaats he! Lang geleden dat ik geweest ben, binnenkort zeker weer eens heen. En ja, die snoepwinkel móet je geweest zijn ? xo Daisy

 • Marlies
  23 september 2019

  Vandaag “jouw” route gelopen. Prachtig??

  • Grace
   26 september 2019

   Wat leuk om te horen! En fijn dat je genoten hebt.