Mosselen: wel of niet veilig om te eten?

2 min read8.3K views

Morgen begint officieel het mosselseizoen van 2016! Eerder dan normaal dankzij het zonnige voorjaar en de vele regenbuien. Dat komt mooi uit voor mosselliefhebbers. Maar er is ook gif gevonden in de mosselen van de Oosterschelde. Hmm, is het dan nog wel een goed idee om mosselen te eten?

Bodemmosselen: veilig of giftig?

De Zeeuwse bodemmosselen zijn de trotst van Zeeland en zouden zelfs de lekkerste mosselen van de hele wereld zijn. Dit jaar is er echter het giftige tetrodotoxine (TTX) gevonden in sommige delen van de Oosterschelde. En nu rijst de vraag of het eigenlijk wel veilig is om de bodemmosselen te eten?

Gewoon mosselen eten volgens de NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert de gemoederen gerust te stellen en neemt goede maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen enkel giftige mossel wordt gegeten. Zo komen de meeste mosselen op de markt uit gebieden zonder het gif en anders zijn de schelpdieren uitvoerig getest en onderzocht. Dus je kunt gerust mosselen eten in een restaurant of koken uit de (super)markt.

Geen wilde mossels!

Wel wordt afgeraden om zelf mosselen te gaan rapen. Aan de wandel in het oostelijke of noordelijke deel van de Oosterschelde? Blijf dan ook zeker van de mosselen af, want deze kunnen een hoge concentratie TTX bevatten. En ondanks dit gif pas dodelijk is na ongeveer 9 kilo mosselen … kan een kleine dosis al flink schadelijk zijn. Dat risico neem je natuurlijk liever niet. Dus voorlopig even geen wilde mossels.

BEKIJK HIER HET KAARTJE VAN DE BESMETTE GEBIEDEN

Wat denk jij? wel of geen mosselen eten?

Welk gif? Tetrodotoxine of kort TTR is een gevaarlijke gifstof dat zelfs dodelijk kan zijn. In kleine dosis kan men al flink ziek worden en het zenuwstelsel kan ernstig aangetast worden.

 

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Annemijn
  28 juni 2016

  Ik eet niet zo vaak mosselen maar ik denk dat ik ze dit seizoen sowieso wel een keer ga eten.

  • graceschouteren
   28 juni 2016

   Het hoort er ook een beetje bij natuurlijk 🙂 Ik denk dat ik er ook aan moet gaan geloven.