Damplein, Middelburg

Location: 2 min read1.1K views

Als je zoekt in Google op Damplein Middelburg dan lees je dat dit een groot parkeerterrein is in het centrum van de stad. Het Damplein heeft inderdaad veel parkeerplaatsen, maar is zeker meer dan dat! Rond dit plein zie je vele historische panden en in het midden pronken de zuilen van de Graanbeurs dat tegenwoordig een kunstpodium. Stap met me mee op dat podium en bekijk het Damplein eens vanuit een ander perspectief.

Graanbeurs

Wat direct opvalt op het Damplein is de Graanbeurs. Deze Graanbeurs is jammer genoeg een replica, aangezien het oorspronkelijke en grotere vorm is gesloopt in 1969. Vroeger deed het dienst als een overdekte beursplek voor de kooplieden. Tegenwoordig is de Graanbeurs echter omgedoopt tot ‘Podio del Mondo per l’Arte’, mede door beeldhouwer Marinus Boezem. Op de vloer vind je nu dan ook meerdere tegels van diverse conceptuele kunstenaars, zoals Pieter Engels, Herman de Vries en Terry Fox.

Graanbeurs Middelburg

De Gistpoort

Als je kijkt richting de winkelstraat (de Korte Delft) dan zie je een prachtig 16e-eeuwse Gotisch gebouw aan de rand van het Damplein. Deze Gistpoort is een van de toegangspoorten tot de Abdij en wordt ook wel Blauwepoort genoemd, vernoemd naar de blauwe stenen waarmee de voorgevel is opgebouwd. Boven de doorgang houdt Graaf Willem II goed in de gaten wie er allemaal de poort passeren.

Gistpoort Middelburg

Emma Monument

Aan de andere kant waakt een zittende koningin Emma over het Damplein op haar zetel. Het kalkstenen monument is ter nagedachtenis van hare majesteit gemaakt door Henk Etienne en onthult op 6 september 1937. Onderaan het monument is de tekst te lezen: ‘Nederland zij groot is alles waarin ook een klein volk groot kan zijn’. Naast koningin Emma is nog plek op de bank en dit nodigt eigenlijk wel uit om ernaast te gaan zitten voor een typische toeristen foto. Maar waarom ook niet, want dat is stiekem ook best wel leuk.

Emma Monument Middelburg

Historische panden

Rondom het Damplein staat enorme herenpanden en zo’n 52 historische monumenten, waaronder de Grote en de Kleine Christoffel, de Roeybaerse en de Posthoorn. Maar ook in de straatjes erachter staan veel oude huisjes. Loop gerust eens een van het Damplein naar de Dam, Spanjaardstraat en de Molstraat en kom langs vele rijksmonumenten. Of strijk lekker neer op één van de terrasjes op het Damplein, zoals bij La Piccola Italia, De Gouden Bock of biercafé De Vliegende Hollander.


Praktische informatie – Damplein, Middelburg

GPS-adres: Damplein, Middelburg

Parkeren op het Damplein: betaald parkeren op maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 20:00 uur en het parkeertarief is € 2,10 per uur. Let op: tijdens de uren van betaald parkeren mag je hier maximaal 4 uur staan.

Graanbeurs Damplein Middelburg

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.