Lange Jan, Middelburg

Location: 3 min read506 views

Vanuit de verte zie je een toren opduiken aan de horizon, hoog boven de stad. Deze toren is de Lange Jan en de trots van Middelburg. En rarara, je kunt deze toren ook beklimmen. Maar ook laag aan de grond is het dé nummer 1 bezienswaardigheid van Middelburg.

De Lange Jan staat voor Middelburg en Middelburg staat voor de Lange Jan!

Quote @sbrasdorp

De Lange Jan = Middelburg

In het hart van de stad staat de Lange Jan als een trotse vader uit te kijken over zijn stad. En overal waar je gaat, zie je de toren ook boven de oude monumenten en pandjes uitsteken. Geen wonder dus dat de Lange Jan en Middelburg zo verbonden met elkaar zijn, de toren is er immers altijd voor je. Het werkt daardoor ook als fantastisch oriëntatiepunt. Maar het leukste is nog wel dat ik ook de Lange Jan zie vanuit ons slaapkamerraam en hij me dus elke avond welterusten wenst.

De Lange Jan beklimmen

De achtkantige Abdijtoren is 90,5 meter hoog en is een van de hoogste torens van Nederland. De Lange Jan is gebouwd in de 14de eeuw en heeft diverse keren in brand gestaan. Hier is door reconstructies echter niets meer van te zien. Een echt toeristisch uitje is toch zeker het beklimmen van deze bezienswaardigheid. Je mag dan 207 treden omhoog klimmen en daarna uitgeput boven op adem komen. Gelukkig genietend van een prachtig uitzicht over Middelburg, Walcheren en met helder weer ook de omliggende eilanden.

Mijn eerste stapjes in Middelburg

Mijn allereerste dag als officiële Middelburger begon met de Lange Jan beklimmen. Want als “De Lange Jan staat voor Middelburg en Middelburg staat voor de Lange Jan” dan leken mij dit de logische eerste stapjes (of 207) in Middelburg. Na het tekenen van de koopakte vertrok ik dus met mijn vriend naar het Abdij en klommen we naar de top voor het uitzicht.

Boven in de toren kon ik voor het eerst uitkijken over mijn nieuwe woonplaats en ja, we zagen zelfs ons huisje. Wel jammer dat de ramen dicht zaten (niet fijn voor het maken van foto’s) en er boven niet veel te zien was, op het uitzicht na. Echt kapot was ik hier echter ook niet van. Maar misschien ben ik gewoon geen geniet-van-uitzicht-mens. De klim zelf vond ik dan wel weer super lachen.

Leuk weetje over de Lange Jan

Wist je dat de Middelburgers hun bijnaam danken aan de Lange Jan? Het verhaal gaat dat lang, lang geleden een ‘echte’ Middelburger iets te diep in het glaasje had gekeken en op weg naar huis de toren in brand zag staan. Hij waarschuwde de brandweer, maar het ‘vuur’ bleek gewoon het schijnsel van de maan op de toren te zijn geweest. Sindsdien heten de Middelburgers ook wel ‘Manenblussers’.

Wat is jouw mooiste verhaal over de lange jan?

Openingstijden Lange Jan
12 sept t/m 17 okt Woensdag t/m zondag* (m.u.v. 7 okt) 11.00 – 16.00* uur
18 okt t/m 30 nov Maandag 13.00 – 16.00* uur
18 okt t/m 30 nov Dinsdag t/m zondag (koopzondag) 11.00 – 16.00* uur

* Kassa sluit 15 minuten voor sluitingstijd.
** Koopzondag (eerste van de maand)

Ticketprijzen Beklimmen Lange Jan
Het beklimmen van de Lange Jan kost € 4,00 p.p. (vanaf 5 jaar). Groepen vanaf 20 personen krijgen korting en betalen € 3,40 p.p.
Contactgegevens Lange Jan

Onder den Toren
Middelburg
Telefoon: 0118–415 400
Fax: 0118–411 463
E-mail
Website

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

No Comments Yet.